Één van de maatregelen in TheJammer: een afschermende plaat plexiglas voor de zanger (Foto: Maarten Mulder)

Oefenruimte TheJammer in Zoeterwoude opent weer de deuren

Na drie maanden gesloten te zijn geweest vanwege de coronacrisis stond woensdagavond het eerste bandje weer voor de deur van de Zoeterwoudse oefenruimte TheJammer. Afgelopen weekend kregen alle daar spelende bandjes en muziekgroepen het goede nieuws, vergezeld door een door de stichting opgesteld protocol. “Fijn dat we weer open zijn”, zegt eigenaar Peter van Rijn “De bandjes snakten er naar om weer gezellig te kunnen repeteren.”

En zo stonden gisterenavond om 19.15 uur de leden van band Chicks on Toast op de stoep van de oefenruimte, die de stichting Popbelang Zoeterwoude beheert. Voordat de deur open ging en de vier muzikanten de oefenruimte mochten betreden, kregen ze vooraf een uitleg over de nieuwe manier van werken van Van Rijn. Over het vooraf en achteraf wassen van de handen en ontsmetten van de ruimte. Over de rode tegels die op de grond zijn aangebracht om 1,5 meter te visualiseren. En over het ophangen van platen plexiglas aan het plafond, verplicht voor zangers en blazers. Andere maatregelen zijn een maximum aantal bandleden per ruimte, constante ventilatie en het voorlopig weghalen van voorzieningen in de keuken.

Van Rijn is tevreden over hoe het gisteren verliep. “We moeten er allemaal mee dealen hè. Maar niemand doet vooralsnog moeilijk, de bandjes nemen hun verantwoordelijkheid. Als iedereen zich netjes aan de regels houdt, kunnen we lekker open blijven. En dan is het hopen dat het snel allemaal weer normaal wordt, al vrees ik daar een beetje voor.”

Van Rijn heeft het idee dat de meeste bandjes weer staan te trappelen om gebruik te maken van de oefenruimte, maar heeft er begrip voor dat een paar muziekgroepen nog terughoudend zijn. “We hebben aan de hand van de richtlijnen van het RIVM ons protocol opgesteld en dat is goedgekeurd door de gemeente. Vervolgens is het aan de bandjes om zich netjes aan de regels te houden. Als sommigen terughoudend zijn en nog niet willen komen, is natuurlijk prima; dat is aan hen.”

 

Cultuur Zoeterwoude Coronacrisis


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×