Rond kasteel Endegeest gaat de komende jaren veel veranderen als het aan de gemeente ligt. (Foto: IJsbrand Terpstra).

Gemeenteraad krijgt toch geen zeggenschap over wonen rond Kasteel Endegeest

De gemeenteraad van Oegstgeest ziet aanstaande donderdag hoogstwaarschijnlijk toch af van zeggenschap over het toestaan van woningen rond kasteel Endegeest. Ondanks dat het CDA een beslissing daarover in de toekomst niet wil overlaten aan de wethouder, lijkt dat met steun van D66 nu toch te gaan gebeuren. Krijgt de wethouder die bevoegdheid niet, dan verdwijnt het gehele masterplan voor Endegeest in de prullenbak en stapt de wethouder op.

De gemeenteraad trok de zeggenschap over wonen op landgoed Endegeest onlangs in een unaniem aangenomen amendement naar zich toe. Die zogenoemde wijzigingsbevoegdheid, om de bestemming van het gebied rond het kasteel in de toekomst aan te mogen passen naar wonen, is een vurige wens van ontwikkelaar Oudendal. Die is bang dat de huidige plannen voor het gebied, met onder meer een congrescentrum, economisch niet rendabel zullen zijn. Om het kasteel op de langere termijn toch te kunnen onderhouden, zouden woningen voor voldoende inkomsten moeten gaan zorgen.


CDA-fractievoorzitter Eibertjan van Blitterswijk in gesprek met IJsbrand Terpstra in Politiek071

Oudendal vindt het belangrijk dat niet de gemeenteraad daarover gaat, maar dat nu al wordt vastgelegd op welke voorwaarden de woningen in de toekomst toegestaan gaan worden. De wethouder zou dat dan kunnen toestaan, zonder eerst nog langs de gemeenteraad te gaan. Ondanks dat de gemeenteraad die bevoegdheid uit het plan haalde, ligt die in de nieuwste versie van het Endegeester masterplan – na een gesprek met ontwikkelaar Oudendal – opnieuw bij de wethouder. Als de gemeenteraad daar aanstaande donderdag niet alsnog mee akkoord gaat, valt het hele masterplan in het water, waarschuwde wethouder Peter Glasbeek onlangs in een persbijeenkomst. “Als dit voorstel niet wordt goedgekeurd hebben we geen plan en mag iemand anders dan ik het opnieuw gaan proberen.”

Masterplan niet in gevaar
Ondanks die mededeling laat het CDA in Politiek071 weten niet te zullen instemmen het hernieuwde voorstel van de wethouder. Daarmee kan de coalitie niet langer rekenen op een meerderheid in de raad. Dat het plan ook daadwerkelijk in de prullenbak verdwijnt, lijkt echter niet waarschijnlijk. Op de achtergrond bereidt D66 zich voor om, net als coalitiepartijen VVD en PrO, voor de aanpassing te stemmen, zodat het masterplan niet in gevaar komt. “Als dit proces strandt, dan zijn we echt heel ver terug en is er geen duidelijkheid voor alle partijen in het gebied. Dat klinkt ook niet echt als een aantrekkelijk scenario”, aldus D66-fractievoorzitter Elfred Bus.


D66-fractievoorzitter Elfred Bus in gesprek met IJsbrand Terpstra in Politiek071

Aanstaande donderdag vergadert de gemeenteraad over het voorstel van wethouder Glasbeek. Ondanks de standvastige houding van het CDA, lijkt de coalitie niet in gevaar. Doordat er geen afspraken over het Endegeester masterplan zijn gemaakt, blijft het volgens fractievoorzitter Eibertjan van Blitterswijk bij een vrije keuze. Tegelijkertijd is D66 blij dat ze het plan nu waarschijnlijk aan een meerheid kan helpen. Bus: “De wethouder ziet dat hij in dit traject goed zaken heeft kunnen doen met D66 en wij hebben ook heel veel invloed kunnen hebben. Daarvoor hoef je niet in een coalitie te zitten.”

Oegstgeest Politiek Toekomst Endegeest en Overgeest


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×