(Foto: Robbert van Cleef).

Nieuwe eigenaar North End hoopt dat droom nog uitkomt

Het Malieveld is vandaag opnieuw de plek voor een demonstratie. Deze keer demonstreert de horeca en de entertainmentsector tegen de coronamaatregelen. Die vinden ze te streng. Als kersverse vader gaat hij niet naar het Malieveld, maar de Leidse horeca-ondernemer Pieter de Roode kreeg het vanaf maart zwaar voor zijn kiezen. Hij zou net aan een nieuw avontuur in de horeca beginnen toen de crisis uitbrak.

Vlak voor de opening van het ‘nieuwe’ North End moesten de deuren dicht. (Video: Robbert van Cleef).

“Op 17 maart, St. Patricksday, zouden wij een grote opening hebben”, zegt De Roode. “En die zondag ervoor kregen we te horen van Rutte dat het hele feestje niet door kon gaan”. Pieter de Roode werkt al lang in de Leidse horeca. Zijn droom was altijd om ooit nog een eigen café te hebben. Na maanden onderhandelen was het in maart eindelijk zover: samen met een compagnon kon hij één van de bekendste cafés van Leiden overnemen: de Engelse pub North End.

“Je bent met stomheid geslagen. Perplex. Je leeft er maanden naartoe om open te gaan en dan hoor je dat het niet door kan gaan.” En dus zat er niets anders op dan de deuren van het café te sluiten. En nu hij weer open mag is het nog steeds moeilijk. “Heel fijn dat er dertig man binnen mag, maar de kosten zijn veel hoger dan die dertig man bij elkaar kunnen drinken.”

Er kwamen al snel plannen op tafel om te gaan verbouwen, maar die staan voorlopig in de koelkast. “Van het budget wat voor de verbouwing bestemd was hebben we nu de coronatijd doorgebracht. Dus volgend jaar gaan we maar opnieuw kijken wat mogelijk is.”

Betere tijden
In de app-groep van de Leidse horeca ziet hij dat de rechtsongelijkheid veel ondernemers erg hoog zit. “Je ziet toch dat er met twee maten gemeten wordt. Er mag overal van alles zonder dat er gehandhaafd wordt en ons houden scherp in de gaten”, aldus De Roode. Hij wil het liefst snel af van de 1,5 meter, al weet hij dat dat er waarschijnlijk niet inzit. “Ik denk dat het een heel moeilijk jaar gaat worden. Overeind blijven en hopen op betere tijden.”

Economie Leiden Coronacrisis


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×