(Foto: Frank Steenkamp).

Virusbesmettingen in regio doven verder uit

Het landelijke aantal bevestigde besmettingen met het coronavirus is afgelopen week verder gedaald – ondanks het toegenomen aantal tests. De ziekenhuisopnames daalden nog sterker. Er liggen nog maar een stuk of vijftig patiënten op de IC en maandag was er voor het eerst in maanden geen enkel overlijdensgeval door corona te melden.

In Leiden en omgeving was er deze week geen duidelijke daling in gevonden besmettingen te vinden, maar hier waren die cijfers al wekenlang laag. De afgelopen week werden er 14 nieuwe besmettingen geteld, dat waren er 5 meer dan de voorgaande week, maar gerekend per inwoner is dat nog steeds bescheiden. In de hele regio Hollands Midden werden van 15 tot en met 21 juni 3259 mensen getest; daarvan waren er 50 besmet.  Dat is anderhalf procent – weer wat lager dan de twee procent van enkele weken geleden. De trend blijft dus toch gunstig en dat blijkt ook uit de laatste ziekenhuisopname uit de Leidse regio. Dat betrof een Leiderdorpse coronapatiënt op 9 juni.

Daling grote steden
Opvallend is de terugkeer van de rust op het virusfront in de drie nabije grote steden Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Begin juni kwam het aantal besmettingen daar geregeld op meer dan 25 per miljoen inwoners per dag. De laatste dagen schommelt dat cijfer rond de tien. De Leidse score lag afgelopen week op hetzelfde niveau.

Ook uit de iets directere omgeving van Leiden komt de laatste dagen geruststellend nieuws. In Katwijk, waar kort geleden nog een uitbraak van het coronavirus was, beginnen de besmettingen nu ook aardig uit te doven. In de week van 8 juni waren daar dertig besmettingen, afgelopen week was dat aantal bijna gehalveerd en sinds maandag zijn er pas drie besmettingen geteld. De GGD Hollands Midden meldt dat er in haar hele verzorgingsgebied geen sprake meer is van nieuwe ‘clusters’ besmettingen.

De research voor dit artikel is mede mogelijk gemaakt door het Leids Mediafonds

Leiden Leiderdorp Oegstgeest Regio Voorschoten Zoeterwoude Coronacrisis De virus-estafette


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×