Leidse fysio zoekt deelnemers voor leefstijlonderzoek naar effect coronatijd

Heb je de coronastress met een biertje of een reep chocola op de bank bestreden of juist elke dag gewandeld  en gezond gekookt? Nadat half maart thuisblijven de norm werd en mensen massaal thuis gingen werken, werden veel vaste gewoontes ingeruild voor andere routines. Fysiotherapeut Jaap Wonders heeft samen met organisatiepsycholoog Helen Pluut een vragenlijst opgesteld om te onderzoeken welke invloed de coronacrisis heeft gehad op de werkende mens.

Het gaat bij leefstijl niet alleen om alcohol, roken, eten en bewegen. “We kijken ook naar hoe goed je slaapt”, vertelt Wonders, “en of je een goede balans hebt tussen werk en privé.” Dat laatste is er bij veel mensen ongetwijfeld bij ingeschoten. Als iedereen een plekje moet vinden om thuis te werken, te studeren en te spelen en ontspannen, kan het wel eens gaan knellen en stress opleveren. “We horen ook veel dat mensen zeggen: ach dat ene biertje extra, dat mag nu wel. Maar anderen gingen juist fanatieker bewegen.”


Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met fysiotherapeut Jaap Wonders over zijn leefstijlonderzoek in coronatijd.

Wonders heeft al bijna 600 ingevulde vragenlijsten mogen ontvangen, maar hoe meer deelnemers hoe beter voor zijn onderzoek. Het duurt zo’n tien tot vijftien minuten om alle vragen te beantwoorden. Wonders wil graag dat mensen zich niet laten verleiden om sociaal wenselijke antwoorden te geven, maar de lijst naar waarheid in te vullen. Ook als er wordt gevraagd naar wel of niet roken, of hoeveel glazen alcohol je per week drinkt. “Het onderzoek is gericht op werkende mensen. We kijken naar het effect van een plotselinge verstoring in een patroon, zoals het geval was met de corona-maatregelen. Hoe dat welzijn en productiviteit heeft beïnvloed.”

De vragenlijst kan tot half juli worden ingevuld, volg de link hier. Het gaat om een onderzoek onder mensen die zowel voor de coronatijd als tijdens de coronatijd aan het werk waren. Jaap Wonders en Helen Pluut hopen daarna in zes weken alle data te kunnen analyseren voor een wetenschappelijke publicatie. “Het is tijd om actie te gaan ondernemen. We zien dat een groep mensen moeite heeft om gezonde leefregels na te leven, zoals gezond eten en voldoende bewegen. We moeten echt op zoek naar hoe we die mensen ook kunnen bereiken. Wij denken dat goed slapen, stress verminderen en gezond eten bijdragen aan meer welzijn. Met dit onderzoek kunnen we dat straks onderbouwen.”

 

 

 

Advertentie

Economie Leiden Maatschappij Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×