(Foto: Emile van Aelst).

Leidse Rotary's fuseren voor meer slagkracht en zichtbaarheid

Rotary Club Leiden en Rotary Club Leiden de Burcht zijn op 1 juli gefuseerd tot Rotary Club Leiden. De nu 61 leden tellende club bundelt de krachten om meer voor elkaar te krijgen en zichtbaarder te zijn. Door de fusie telt Leiden nu nog twee Rotary Clubs.

Reanne van Kleef sprak met duovoorzitters Birgitt De Boer-Kühn en Pieter Gaillard over de fusie.

Het officiële fusiemoment vond plaats in Grandcafé De Burcht onder leiding van voorzitters Pieter Gaillard (Rotary Club Leiden) en Birgitt de Boer-Kühn (Rotary Club Leiden de Burcht), die komend jaar duovoorzitter van de nieuwe fusieclub zijn. De clubs kampten allebei al een aantal jaar met een leegloop. Dat maakte de weg vrij voor de fusie.

Gaillard: “We hebben nu twee hele mooie clubs samengebracht, die samen veel groter en veel beter alles kunnen doen waar Rotary voor staat.” De Boer-Kühn: “Het gaat echt om het bundelen van krachten.”

In 1968 is Rotary Club Leiden de Burcht als zustervereniging ontstaan uit het in 1926 opgerichte Rotary Club Leiden. De twee Rotary’s hebben elkaar altijd goed gelegen. Volgens De Boer-Kühn zijn er dan ook geen duidelijke verschillen tussen de twee clubs aan te wijzen. “We bestonden wel uit verschillende beroepen, dus we vullen elkaar heel goed aan.” Gaillard: “We hebben nu veel meer diversiteit en slagkracht.”

Rotary: maatschappelijke betrokkenheid en aanpakken
Rotary is een wereldwijde organisatie die lokaal wordt vertegenwoordigd door verschillende clubs. De internationale club kenmerkt zich door de maatschappelijke betrokkenheid en bijdrage aan projecten, zowel lokaal als globaal. Gaillard: “Het mooie van Rotary is dat je met je beroep ook mensen kunt helpen in een netwerk van 1,2 miljoen mensen over de hele planeet.”

De meeste nieuwe leden bij een Rotary melden zich niet zelf aan, maar worden gevraagd om lid te worden. Het zijn veelal mensen die er binnen hun beroepsgroep bovenuit steken en echt iets willen bijdrage aan de maatschappij.

Meer slagkracht
Lokale projecten waar de twee Rotary’s de afgelopen jaren mee bezig zijn geweest zijn onder meer de Rotary Santa Run, activiteiten bij JES Rijnland en Jeugddorp. Toch weten veel mensen niet wat Rotary voor Leiden betekent. Daar moet nu verandering in komen.

Gaillaird: “Voor de stad betekent het dat we een veel groter gezicht hebben, meer mensen om de Rotarygedachte uit te dragen. Traditioneel doen we veel voor de ouderen en de zwakkeren in de samenleving. Daar kunnen we met meer slagkracht projecten voor doen en helpen waar we kunnen.”

Fusieketen
Bij Rotary is het gebruikelijk dat bij een fusie de naam van de oudste club behouden blijft. Dat is dus Rotary Club Leiden. De locatie die voortaan wordt gebruikt is juist weer die van voormalig Rotary Club Leiden De Burcht. Zo blijft er van beide Rotary’s een deel behouden.

Daarnaast worden ook de ketens van beide voorzitters, waar de namen van alle voorgaande voorzitters op vermeld staan, aan het eind van dit bestuursjaar samengevoegd tot één keten. De Boer-Kühn lachend: “Ja die wordt dus behoorlijk zwaar.” Na dit jaar wordt er gekozen voor één voorzitter. Wie dat wordt is inmiddels ook al bekend: ‘LAAG-leraar’, schrijver en kunstenaar Jos van den Broek.

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×