Een uniek stukje natuur middenin Leiden. (Foto's: Chris de Waard).

Unieke natuur Spoorweghavenpad moet wijken voor fietssnelweg

Een strookje land tussen de spoorbaan naar Utrecht en de sloot langs de Potgieterlaan in Leiden herbergt een rijkere flora en fauna dan je normaal zou verwachten middenin de stad. Buurtbewoners willen dat graag zo houden, maar de gemeente wil er een fietssnelweg aanleggen. Het participatietraject moet officieel nog beginnen maar de tegenstanders vrezen dat het al een gelopen race is.

Een van de verontruste omwonenden is Kirsten Schuil, die aan de Potgieterlaan woont en met genoegen over het landje uitkijkt. “Er zitten wel veertig soorten vogels, zoals de ijsvogel en de gewone huismus, die je bijna nergens meer ziet in Leiden en daar veilig kunnen broeden. Het is een heel mooi stukje stadsnatuur midden in  Leiden.” Het is geen park, er zijn zelfs geen wandelpaden. “Het Spoorweghavenpad geeft alleen toegang tot twee woonboten.”


Nieuws071-presentator Gerry van Bakel in gesprek met Kirsten Schuil over het behoud van de groenstrook rondom het Spoorweghavenpad.

Een fietspad lijkt op het eerste gezicht niet het meest bedreigende voor een stukje onontgonnen land, maar Schuil ziet dat toch anders. “Er is sprake van een snelfietsroute of een fietssnelweg en dan heb je het over vier meter breed en aan weerszijden moeten dan nog stroken gras komen voor de veiligheid. Dan blijft er niet veel meer over.” Schuil vindt het juist een voordeel dat er eigenlijk niemand kan komen. “Als er veel mensen komen, verstoort dat alleen maar de flora en fauna ter plekke. Dit stukje stad wordt door de stadsecoloog van Leiden aangemerkt als een natuurhotspot.”

Vorige week donderdag schoof Schuil digitaal aan bij de commissievergadering om aan de raadsleden te vertellen waarom het Spoorweghavenpad en omgeving behouden moet blijven als ongerept stukje natuur. Ook liet ze daar weten niet veel vertrouwen te hebben in een eventueel nog te starten participatietraject. In de studio van Sleutelstad licht Schuil haar twijfels toe. “We hebben van een aantal bewoners en vertegenwoordigers van belangenvereniging Haagwegkwartier gehoord die contact hebben gehad met de projectleider en dan blijkt dat de plannen al vergevorderd zijn en dat de route al vast lijkt te staan.”

In de commissievergadering zei wethouder Ashley North dat er echt nog een participatietraject wordt gestart rondom de plannen voor deze fietsroute. Schuil vraagt zich of je eigenlijk wel een fietssnelweg door de stad moet willen. “Als er een fietsroute nodig is, moet er mijns inziens eerst gekeken worden hoe je de Jan Wolkersstraat en de Potgieterlaan zo kunt inrichten dat het veilig is voor fietsers en bewoners. Ook moet je goed naar de aansluiting met de Haagweg kijken.”

Meepraten kan nog
Wie nog een mening over de groenstrook tussen spoor en Potgieterlaan wil geven aan de gemeente Leiden kan tot en met donderdag 9 juli terecht op de website van de gemeente. Klik op Beleidsprogramma Fiets 2020-203o. Wie nieuwsgierig is geworden naar deze natuurhotspot kan binnenkort terecht op de website Expeditie Leiden, waar filmpjes, foto’s en verhalen over de bijzondere flora en fauna van dit gebied worden geplaatst. Eens per maand is er de mogelijkheid een rondleiding te krijgen.

Duurzaamheid Leiden Maatschappij Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×