(Foto: Archief Sleutelstad).

Leiden bungelt onderaan lijstje 'beste studentenkamerstad' door strenge verkamerregels

In het nieuwste rapport van de Landelijke Studentenvakbond over de beste studentenkamerstad 2019 staat Leiden slechts op de tiende positie. In samenwerking met Vastgoed Belang en kenniscentrum Kences worden de dertien belangrijkste studentensteden beoordeeld op het aanbod van sociale en private huur, informatievoorziening en ambities die studentensteden tonen voor nieuwe woningbouwprojecten. Huurprijzen en kwaliteit van woningen zijn in het onderzoek niet meegenomen.

Leiden wordt relatief goed gewaardeerd op het aanbod van sociale huur. Daarnaast onderhoudt de gemeente goed contact met onderwijsinstellingen in de Taskforce studentenhuisvesting en heeft het een convenant met studentenorganisaties in Leiden die gesprekspartner zijn bij toekomstige plannen. Hierdoor staan al iets meer dan 1300 eenheden gepland voor de komende jaren.

Verkamering drukt zwaar op positie
De stad wordt echter ook gekenmerkt door strenge regels voor het omzetten van panden voor kamerverhuur. De kosten voor een vergunning bedragen 842,15 euro en in de hele stad bestaan quota. Een gezinswoning ombouwen tot studentenhuis wordt gezien als een slechte ontwikkeling omdat studenten voor overlast zouden zorgen. “Wij vinden dat onterecht en denken dat het wel degelijk kan helpen om het tekort aan kamers op te lossen”, zegt Lyle Muns, voorzitter van de studentenvakbond. “Uiteraard is er ook een tekort aan gezinswoningen, maar wij zijn het pertinent niet eens met het argument dat studenten per definitie tot een overlastgevende groep wordt gerekend. Op de lange termijn is het uiteraard geen oplossing, maar moet er gewoon specifiek worden gebouwd voor studenten.”

In Leiden mag twintig procent van de straten in de binnenstad uit kamerverhuurpanden bestaan, acht procent voor de schil rondom de binnenstad en vijf procent voor de rest van de stad. Daarboven op komt dat er twee niet verkamerde panden tussen twee kamerpanden moeten liggen. Hiermee is Leiden een van de strengste steden op dit gebied. Leiden brengt de verkamerde panden in de stad in kaart van in de hoop zo illegaal verkamerde panden te legaliseren. Dit heeft als voordeel dat huurders een sterkere rechtspositie hebben en dat er beter op veiligheidsvoorwaarden kan worden gecontroleerd.

Landelijk is er een tekort van 40.000 kamers. De voorzitter van de studentenvakbond Lyle Muns vindt het belangrijk dat gemeenten hun best doen om studenten een dak boven het hoofd te bieden. “Vorig jaar moesten studenten in sommige steden op een camping slapen, omdat ze niet op tijd een kamer konden vinden. Dat is onwenselijk”, aldus Muns.

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×