(Foto's: Dylan Jansen).

Gemeente houdt scheidingshotel tegen: 'Er slapen straks 60 mensen onder een brug'

De gemeente Leiden heeft aan Divorce Housing laten weten dat er geen tijdelijk scheidingshotel kan komen aan de Schipholweg. Zo’n hotel voorziet in tijdelijke woonruimte voor mensen die in een scheiding liggen. En dat terwijl de eigenaar van Schipholweg 101 A-K al akkoord was met de invulling van de leegstaande kantoorpanden en de gemeente zelf in een eerder stadium liet weten dat de verhuur waarschijnlijk per 1 augustus kon starten. Als de plannen voor het scheidingshotel niet doorgaan, dreigen zestig mensen dakloos te worden.

Schipholweg 101 A-K is aangekocht voor sloop en nieuwbouw van woningen. In de tussentijd zouden de kantoorpanden verhuurd moeten worden, maar in de afgelopen 3,5 jaar heeft geen enkele partij zich gemeld om kantoorruimte te huren. Aangezien het pand over één tot twee jaar tegen de vlakte gaat om woningen te realiseren, leek het bestrijden van woningnood een goede tijdelijke oplossing voor het leegstaande pand.

Stomverbaasd
Eigenaar Maickel van den Burg van Divorce Housing was dan ook stomverbaasd toen hij te horen kreeg dat de gemeente het plan toch niet ziet zitten. Het zou in strijd zijn met het bestemmingsplan en met de regionale kantorenstrategie. “Uit vooroverleg met gemeente leek dat ook zij achter ons plan stonden”, zegt Van den Burg. “Ik heb zelfs een mail van een beleidsmedewerker, waarin staat dat ze hun uiterste best gaan doen om verhuur per 1 augustus mogelijk te maken.”

De argumenten van de gemeente tegen het plan zijn dat het aantal vierkante meters kantoorruimte behouden moet blijven, zestig kamers te veel is voor de locatie en dat tijdelijke bewoning niet in de gebiedsvisie past. Onzin volgens Van den Burg: “Over twee jaar worden daar duizenden woningen gebouwd en ook toen het nog in gebruik was als kantoorruimte zaten er zo’n tweehonderd mensen per dag in het pand. Daarnaast zijn er op een ander stuk van de Schipholweg ook ‘short stay’ appartementen te huur voor een half jaar.”

Lange wachtlijst
Van den Burg heeft vanwege de nieuwe ontwikkelingen een gesprek met het college van burgemeester en wethouders aangevraagd maar daar kreeg hij geen gehoor. “Ze zagen er geen aanleiding voor. Ik vind het echt onbegrijpelijk dat de gemeente structureel panden leeg laten staan, verkiest boven het helpen van deze spoedzoekers. Ik hoop dat de gemeente de oogkleppen afzet en ziet hoe het echt zit met de woningnood. Wij hebben nu 84 mensen op de wachtlijst staan waarvan er 60 op deze locatie terecht zouden kunnen. Als er niet snel een oplossing komt, komen zij op straat te staan en verliezen ze ook de mogelijkheid op voorzieningen als een uitkering.”

Politieke partijen vragen uitleg
Inmiddels hebben Partij Sleutelstad, D66 en CDA schriftelijke vragen aan het college gesteld. Zij willen onder andere weten of het college van de situatie op de hoogte is, waarom het behoud van gegarandeerd leeg blijvende kantoorgebouwen zwaarder weegt dan het bieden van onderdak aan spoedzoekers en of het college voor de zeer acute noodsituatie van gescheiden Leidenaren een alternatief heeft om te voorkomen dat zij dakloos worden.

Het pand aan de Schipholweg is inmiddels door Divorce Housing ook al verbouwd om aan spoedzoekers te kunnen verhuren. “Dat is vervelend voor ons, maar dat is ondernemersrisico”, zegt Van den Burg. “Natuurlijk willen we ook een boterham verdienen met onze onderneming, maar het allerbelangrijkste is om deze mensen te helpen die echt in de problemen dreigen te komen.”

Leiden Maatschappij Politiek Scheidingshotel


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×