De corona-teststraat in Leiderdorp. Er worden weer meer besmettingen gevonden. (Foto: Rob van Dullemen).

Virus duikt her en der weer op

Het is nog geen tijd voor groot alarm, maar met een nieuwe stijging van het aantal besmettingen bewijst het coronavirus dat het ook in Nederland nog lang niet verslagen is. In de Leidse regio bleef het ook afgelopen week rustig, met maar één nieuwe besmetting. Maar in Hillegom, op een steenworp afstand, was een goed bezocht café de bron van een nieuwe uitbraak. En na Rotterdam ziet nu ook Amsterdam een flinke toename in besmettingen.

Eind vorige week klonken landelijk de eerste waarschuwingen: voor het eerst sinds half juni kwam het aantal nieuwe besmettingen boven de honderd per dag. Zondag kwam het al uit op 144, en vandaag zelfs op 185. Een deel van de besmettingen is te herleiden tot enkele lokale uitbraken. Zoals de ongeveer twintig besmettingen vanuit het café de Kleine Beurs in Hillegom, of twee familiefeestjes in Goes en één in Cadzand die ook elk zo’n aantal besmettingen opleverden.

Voor de GGD zijn zulke lokale uitbraken goed hanteerbaar: de bron is duidelijk, er valt gericht contactonderzoek te doen en als de café- en feestbezoekers zich even laten testen of een week binnen blijven, kan het leed gauw geleden zijn. Bovendien worden nu vooral jongeren besmet en voor hen pakt de ziekte Covid-19 doorgaans minder ernstig uit. Ook de zeer kleine aantallen nieuwe ziekenhuisopnames lijken geruststellend.

Toch beginnen sommige epidemiologen al wel een beetje ongerust te worden. Want niet overal hebben de besmettingen zo’n duidelijke bron. In Rotterdam en Amsterdam worden alweer tientallen nieuwe gevallen per dag gevonden. Voor het laatst gebeurde dat twee maanden geleden. En ook in de regio Hollands Midden is het aantal besmettingen per week in korte tijd meer dan verdubbeld. Vijftig gevallen is nog niet verontrustend, maar nog twee keer verdubbelen is een ander verhaal.

Opvallend is dat nu een groot deel van de nieuwe besmettingen bij jongeren wordt gevonden. In enkele gevallen hebben zij weer hun ouders besmet. Dat kan vaker gebeuren. En als dat doorzet, zou in augustus het aantal ziekenhuisopnames weer sneller kunnen groeien. Dat kan voorkomen worden als iedereen de nieuwe groei van besmettingen als een serieuze waarschuwing ziet. Dat is ook precies wat burgemeester Arie van Erk van Hillegom vandaag in Leidsch Dagblad zegt: Hij hoopt dat de caféuitbraak een wake-up call voor de hele Randstad is.

De research voor deze berichtgeving over corona is mogelijk gemaakt door het Leids Mediafonds

Leiden Leiderdorp Oegstgeest Voorschoten Zoeterwoude Coronacrisis


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×