(Archieffoto: Sleutelstad).

Ook Leiden steunt roep om meer geld van het Rijk

Zeven politieke partijen uit de Leidse gemeenteraad steunen de landelijke oproep van de gemeente Zoetermeer. De boodschap; er moet meer geld van de Rijksoverheid naar gemeenten. De afgelopen jaren zijn er namelijk meer taken bijgekomen voor gemeenten en niet meer geld. Eerder kreeg de landelijke oproep al bijval vanuit de gemeente Oegstgeest en Voorschoten.

“Nagenoeg alle gemeenten in Nederland kampen met forse financiële problemen. Dat komt vooral door de forse overschrijdingen in de jeugdzorg, maar ook in de wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Dit is niet anders in Leiden”, schrijven de zeven fracties in een persbericht.

Hoewel Leiden probeert de kosten te beperken constateren de fracties dat de rek er uit is. “Er is 450 miljoen euro bezuinigd en over toekomstige uitkeringen van het Gemeentefonds is veel onzekerheid”, schrijven de zeven partijen. Daarnaast verwachten ze dat de recente corona-uitbraak zal leiden tot zwaardere zorgtaken met beperkte compensatie van het Rijk.

“Wat gaan wij zeggen dan?”
De oproep vanuit de Leidse gemeenteraad wordt niet door alle partijen gesteund. Oppositiepartijen VVD en CDA staan er niet achter. CDA-fractievoorzitter Joost Blijie vindt het een beetje dubbel: “Wat gaan wij zeggen dan? ‘Hallo Den Haag, meer geld graag. We geven zelf geld uit als water, bezuinigen doen we niet, we lenen ons suf, toch willen we meer geld'”, schrijft hij op Twitter.

Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×