GGD kondigde vandaag aan de testcapaciteit nog verder op te schroeven (Foto: Rob van Dullemen).

Meer besmettingen regio Leiden, maar aantal blijft bescheiden

De laatste week zijn in de regio Leiden negen personen positief getest op het coronavirus: vijf in Leiden, twee in Voorschoten en in Oegstgeest en Leiderdorp elk één. Na een zeer rustige periode met maximaal drie besmettingen per week is dit een duidelijke toename, maar vergeleken met de maanden maart tot mei houdt het virus zich rond Leiden nog erg rustig.

In de wijdere omgeving is het virus actiever. In de grotere GGD-regio Hollands Midden werden er 94 besmettingen geteld. Dat is dubbel zoveel als in de voorgaande week en ruim het vijfvoudige van de cijfers van twee weken terug. Per miljoen inwoners werden er in de GGD-regio dagelijks 17 mensen besmet. In de regio Leiden lag dat aantal op 6.

Het virus zorgt nu geregeld voor kleine plaatselijke brandhaarden, die vaak ook weer binnen twee weken uitdoven. Zo telde Hillegom in twee weken tijd 34 besmettingen, maar de laatste drie dagen kwam er nog slechts één nieuwe besmetting bij. En in Katwijk is het, na twee kleine brandhaarden in juni, nu alweer weken rustig. Nieuwe besmettingspiekjes waren er afgelopen week juist in Waddinxveen, Gouda en de Krimpenerwaard, gemeentes die ook alle drie onder de grotere GGD-regio vallen.

In de meeste regio’s ligt het aantal besmettingen nog steeds lager dan in de periode vóór 1 juni. Ook blijft het aantal ziekenhuisopnames nog laag. Maar de vrees is wel dat dit gunstige beeld bij verdere verspreiding van het virus kan gaan kantelen.

In Rotterdam is die vrees nu het grootst. Daar werden in één week 250 nieuwe besmettingen geteld, wat neerkomt op 50 per miljoen inwoners per dag – bijna tien keer zo veel als in Leiden. Nieuwe ziekenhuisopnames zijn er ook hier nog amper, maar burgemeester Aboutaleb zint wel op aanscherping van de veiligheidsmaatregelen in de regio.

De research voor dit bericht is mede mogelijk gemaakt door het Leids Mediafonds

Advertentie

Leiden Leiderdorp Oegstgeest Voorschoten Zoeterwoude Coronacrisis


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×