Aanbesteding combi zwembad en ijshal mislukt

28

De gemeente Leiden heeft de Europese aanbesteding voor het nieuwe binnenbad van zwembad De Vliet en de nieuwe ijshal voortijdig stopgezet. Dat schrijft het college van burgemeester en wethouders vandaag aan de Leidse gemeenteraad. De reden is even opvallend als zorgwekkend: Er zijn geen inschrijvingen ontvangen.

Reanne van Kleef in gesprek met sportwethouder Paul Dirkse over de mislukte aanbesteding.

De aanbesteding voor een geïntegreerd contract voor ontwerp, bouw, onderhoud en energietransitie ging eind januari van start. Tijdens de voorselectie hebben twee consortia van marktpartijen zich gemeld. Allebei trokken ze zich onlangs terug.  De eerste vanwege een gebrek aan capaciteit, de tweede liet na een teken- en rekenronde weten geen passend aanbod te kunnen doen voor de uitvraag die Leiden voor 27 miljoen in de markt had gezet. Belangrijkste oorzaken zijn erin geleden dat in deze geïntegreerde aanbestedingsvorm de risico’s voor onderhoud en energie die gedurende twintig jaar in zijn geheel bij de markt zouden komen te liggen te groot worden bevonden.

Een eerste analyse wijst volgens het college uit dat in de huidige bouwmarkt aannemers voor de bouw van een dergelijk groot en complex werk niet geïnteresseerd zijn in een aanbesteding op basis van een geïntegreerd contract. “De aannemers beoordelen deze contractvorm voor hen als te risicovol ten opzichte van het te behalen rendement. Daarnaast zitten veel marktpartijen aan de maximale capaciteit, waardoor ze zeer selectief zijn in het inschrijven op nieuwe aanbestedingen,” zo staat in de brief aan de raad.

Het college gaat nu bekijken hoe het project in de huidige bouwmarkt opnieuw kan worden aanbesteed. Zodra die verkenning is afgerond, wordt de gemeenteraad hierover geïnformeerd. Ook wordt dan aangegeven welke consequenties een nieuwe aanbesteding zal hebben voor onder andere de contractvorm, de doorlooptijd en eventueel overige projectkaders.

Delen

28 reacties

  • Wim de Leeuw op

   Wat bedoel je precies met ‘onzin’, Natalie? Mensen zoals jij en ik willen toch ook hetzelfde, namelijk graag niet moeilijk doen als het makkelijk kan. Er is een extreem tekort aan bouwcapaciteit. Heel veel vraag, weinig aanbod. Dus aannemers prevaleren gegarandeerd rendement boven risicovolle projecten. Wat is daar mis mee?

  • Wim de Leeuw op

   Yep, Daan. Zo is het. Als je NU een schilder om een offerte vraagt, is die ook hoger dan een jaar geleden…

 1. Het is ook niet vreemd als je 3 jaar alleen maar aan het discuteren bent over de omvang en juist nu de bouw volop werk heeft en personeel te kort
  Wil niemand een project als deze invullen

 2. Bert de Ridder

  Met ern Gemeente als opdrachtgever gaat niemand meer in zee. Door al die regeltjes en trage ambtenaren wordt het sowieso ern verliesgevend project.

  • Een consequentie is dat het project nog veel duurder uit zal vallen dan begroot. Meer centen, minder risico voor de aannemer. Het begint een behoorlijk kostenplaatje te worden.

 3. Gecombineerde topsporthal zoal in Almere met een sporthal/basketbalhal, zwembad congreszaal schaatsbaan 333m 400m misschien in combinatie met wat kleinschalige woningbouw in de vorm van enkele torens op het terrein, durf iets stedelijker te denken aub.

 4. Dick Barnhoorn op

  Patrick van de Graaf, Ja en v.v. GHC moest exact deze week [ Juni 2016!] met spoed van het complex af [3 velden] aan de Vliet, weet je nog? Daar dan de gemeente haar handen vrij zou hebben tot de bouw van het zwembad. Er was toen nog geen sprake van een ijshal, dit is er later bij gekomen. Had daar GHC, nog toen met ruim 300 leden daar gewoon nog laten voetballen. En GHC, de tijd gegeven om aan haar schuld te werken. Net als vele andere sportclubs, niet alleen voetbal, die ” gewoon” mochten/mogen blijven zitten en gebruik mogen maken van de faciliteiten gehuurd bij de gemeente. Het on kruit staat inmiddels anderhalve meter hoog op de verlaten velden van GHC! Net als bij de rechtbank uitgesproken door de curator…. dit dossier van GHC, krijgt niet de schoonheidsprijs van uit de gemeente Leiden! Maar wie weet komt het nog tot een oplossing in het nu al 3 jaar durende geschil tussen voormalig GHC en de gemeente Leiden. Met betrekking tot de opstallen en eigendommen van GHC, die nog staan gehuisvest op het sportpark De Vliet. We blijven hier vertrouwen in houden.

  • Jan Pieter op

   en dan te bedenken dat GHC niet de enoge club is waarbij dit gebeurd, ik ken ook een scoutingclub die 5 (!) jaar geleden haar onderkomen moest ruimen aan de ter Haarkade en waar het terrein nog steeds braak ligt…..

 5. Jordy Boutier

  Dat levert dus gegarandeerd weer een aantal jaar vertraging op. Het terrein van GHC is inmiddels veranderd in een waar moerasgebied; om je kapot te schamen. Bij Leidsche Boys is de huur formeel opgezegd per 1 augustus 2020. Gaat dat dan ook zo een 2 jaar veranderen in een moeras? Waarom worden wij nu gedwongen om al per 1 augustus 2020 elders te verkassen, terwijl ‘sportpark’ de Vliet voor minimaal nog 2 jaar staat te verpauperen?

  • Dick Barnhoorn

   Ja Jordy, zie mijn reactie op deze ongelofelijke soap aan De Vliet. Ik hoop voor de mensen en leden bij Leidsche Boys, dat die niet het zelfde zal overkomen als die van GHC! Inmiddels zijn we deze maand [ Juni 2016 !] dat de v.v. GHC, hals overkop diende plaats te maken voor de bouw van een nieuw zwembad. [ de ijshal was toen nog niet in beeld] het on kruit op de velden van GHC, staat inmiddels anderhalve meter hoog….. Had als gemeente GHC, nog wat extra tijd gegund, om van haar schuld af te komen. Dit had in deze 3 jaar….. op zeker gelukt, daar GHC, het jeugdhonk verhuurde aan 2 partijen. En nu, uitsluitend verliezers daar aan de Vliet. Maar we blijven strijd leveren voor een goede en juiste afwikkeling van de opstallen en eigendommen van GHC, die nog steeds zijn gehuisvest aan Sportpark De Vliet.

 6. Wie zijn de adviseurs die deze aanbesteding hebben gemaakt en hoeveel is hiervoor betaald ? Wat een enorme flater weer van de gemeenteraad en haar ambtenaren, zelfs werk uit handen geven lukt ze niet……..

 7. Een Leids burger op

  ¨… in deze geïntegreerde aanbestedingsvorm de risico’s voor onderhoud en energie die gedurende twintig jaar in zijn geheel bij de markt zouden komen te liggen te groot worden bevonden.¨
  .
  Klinkt natuurlijk leuk om nu de risico´s eens niet bij de gemeente maar bij de bouwondernemer zelf.te leggen. Maar men had van tevoren kunnen bedenken dat juist met aantrekkende economie de bouwondernemer zich niet wil storten in een voor hem te risicovol project terwijl er voor hem genoeg ander (minder risicovol) werk voorhanden is.
  Bovendien weet iedereen dat naarmate er meer vraag is de prijzen stijgen.
  .
  Kortom: het project zal weer veel duurder uitpakken dan oorspronkelijk begroot.

 8. Daar gaan we weer, want een enorme budgetoverschrijding lijkt onvermijdbaar. Tenzij het project wordt versoberd of afgeblazen. Is het wellicht mogelijk dat de verantwoordelijke mensen (politiek verantwoordelijke wethouder, geadviseerd door topambtenaren) konden weten dat het plan niet voor 27 miljoen gerealiseerd kon worden? Onze gemeenteraadsleden moet daar maar eens onderzoek naar (laten) doen en goed opletten dat ze niet worden bedonderd. Hopelijk wordt voorkomen dat er een financiële ramp ontstaat door weer een te ambitieus project.

 9. Gewoon even wachten op de volgende (huizen)crisis, dan piepen die bouwers wel anders (net als al die toekomstige klagers die een veel te dure stapel stenen gekocht hebben).

  • Een Leids burger op

   Als jij de meerkosten wil betalen prima hoor, Cornelis.
   Het college wil dat zowel dat zwembad als die ijshal (met 250-meterbaantje) er komen en de verwachting is nu al dat de wethouder naar de raad zal moeten gaan om meer geld daarvoor beschikbaar te stellen. ….

 10. R. Dentener op

  Nou-nou, dat belooft wat voor de toekomstige exploitatie en de inkomsten van het sportcomplex als de ramingen rond de bouwkosten al niet eens bij de aanbesteding marktconform blijken te zijn…Ik blijf het toch zeggen: misschien moet de gemeente Leiden wat vaker gebruik maken van de ‘best practices’ die naar boven komen bij de bouw van dergelijke grootschalige sportcomplexen in andere gemeenten die qua grootte van inwonertal en omvang van de programmabegroting vergelijkbaar zijn met Leiden. Zo moeilijk kan dat toch niet zijn om even de telefoon te pakken en bij de collega’s te rade te gaan. Dan had men ook kunnen zien dat €27 miljoen beschikbaar gesteld budget voor én een zwembad én een ijshal niet zo realistisch is. Men kijke bijvoorbeeld hier: http://rekenkamermaastricht.nl/wp-content/uploads/2018-02-27_Eindrapport_Geusseltbad_Def_omsl.pdf

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline