(Foto: Pharming.com).

De virus-estafette: Pharming start tests ontstekingsremmer op coronapatiënten

Het Leidse bedrijf Pharming is samen met ziekenhuizen in verschillende landen begonnen met het testen van zijn ontstekingsremmer Ruconest op coronapatiënten met een zware longontsteking. Het geneesmiddel Ruconest is het paradepaardje van Pharming.

Het middel is een kopie van een ontstekingsremmer die van nature in ons lichaam voorkomt, maar het wordt op een heel speciale manier geproduceerd. Genetisch gemanipuleerde konijnen geven melk waarin dit bijzondere eiwit zit. Op speciale konijnenfarms worden de dieren gemolken. Daarna wordt het eiwit uit de melk gehaald en verwerkt in het medicijn Ruconest.

Duur medicijn
Ruconest is tot nu toe alleen goedgekeurd voor de zeldzame erfelijke ziekte angio-oedeem, waarbij het duidelijk beter werkt dan andere medicijnen. Maar het middel is wel duur. Het kost in Nederland zo’n 1.700 euro per patiënt per dag – meer dan honderd keer zo veel als de bekende ontstekingsremmers prednison of dexamethason.

Die laatste twee middelen worden sinds kort in Nederlandse ziekenhuizen gebruikt voor de behandeling van coronapatiënten met een longontsteking. De sterfte op de intensive care lijkt er praktisch mee gehalveerd te worden.

Blind
Om zijn medicijn voor deze groep patiënten erkend te krijgen, moet Pharming dus aantonen dat Ruconest nog veel beter werkt. Het bedrijf is daar optimistisch over, maar de hoop heeft tot nu toe wel een smalle basis. In april zijn zeggen en schrijven vijf zware coronapatiënten met het middel behandeld. Vier daarvan toonden een snel herstel en ook de laatste kon uiteindelijk het ziekenhuis verlaten.

In het nieuwe onderzoek gaat het om maximaal 150 patiënten waarvan een deel Ruconest krijgt en een deel een ander middel. Zij en de behandelde artsen weten niet wat ze precies krijgen. Met die ‘blinde’ onderzoeksopzet is objectieve vergelijking mogelijk.

Leiden Science De virus-estafette


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×