De ambulances maken nog steeds overuren voor corona. (Foto: Rob van Dullemen).

Jaarrecords corona, ook in Leidse regio

Het hoogste aantal besmettingen sinds december en de meeste bezette ic-bedden sinds de eerste coronagolf. Door deze weekcijfers loopt de spanning rond de versoepeling van coronamaatregelen verder op. Ook in de Leidse regio was er afgelopen week nog geen ‘afvlakking’ van de cijfers; Voorschoten zag ze zelfs verdubbelen.

Van thuisbezoek en avondklok tot caféterrassen. Woensdag worden de coronamaatregelen versoepeld. Dat meldde het demissionaire kabinet afgelopen week tot veler verbazing. Want een week eerder waren die versoepelingen nog uitgesteld. En sindsdien waren de coronacijfers verder gestegen.

Lees het laatste nieuws in het coronadossier van Sleutelstad

De strohalm waar het kabinet én een kamermeerderheid zich aan vasthouden is de ‘afvlakking’ van de stroom coronapatiënten die een model van het RIVM voorspelde. Terwijl bij dat model stond dat dan wel álles moest meezitten – en dat gebeurt zelden. De experts van het OMT drongen daarom aan op verder uitstel van de versoepelingen. Dit keer werd hun advies niet gevolgd.

Eén zwaluw
De nieuwe week is vandaag wel met meevallende cijfers begonnen. Het laagste aantal nieuwe besmettingen in elf dagen en de minste ic-opnames in een maand tijd. Maar na het weekend zijn de cijfers altijd laag, en gisteren werden er nog records genoteerd. Voor gejuich is het dus echt te vroeg: één zwaluw maakt nog geen zomer.

Afgelopen week kwam het aantal positieve testuitslagen in het land op ruim 57.600, een stijging van acht procent en een nieuw jaarrecord. Met 330 gevallen per honderdduizend inwoners heeft ons land nu weer bijna het hoogste besmettingsniveau van Europa. Op de ic lagen zondag landelijk 841 coronapatiënten. En dat was het hoogste aantal in twaalf maanden.

Het zwaartepunt van de pandemie ligt opnieuw in de zuidelijke helft van het land. Ook de GGD-regio Hollands Midden hoort nog bij die ‘slechte’ helft, met nu 348 nieuwe gevallen per honderdduizend inwoners. Ook dat is een jaarrecord, al bleef de stijging nu wel beperkt tot ruim twee procent.

Voorschoten, Teylingen
In de Leidse regio rukte het virus sneller op. In de stad ging het om 16 procent toename. En in Voorschoten schoot het aantal positieve tests zelfs door het dak. Van 47 gevallen naar 99: een ruime verdubbeling in één week.

Ook per honderdduizend inwoners heeft Voorschoten nu een hoog besmettingsniveau (386). Voor Zoeterwoude geldt hetzelfde (385). Leiden blijft iets onder het landelijke gemiddelde van 330. In Oegstgeest en Leiderdorp is het virus op dit moment nog minder actief.

Dichtbij Leiden valt verder Teylingen op, met nu 490 nieuwe gevallen per honderdduizend inwoners. Ook dat is bijna een verdubbeling.

Gommers en Schalij
De noodsignalen uit de ziekenhuizen zijn intussen bekend. De meest luide waarschuwingen voor ‘code zwart’ komen uit ziekenhuizen in Brabant en Limburg, die al in de eerste coronagolf hebben gezien hoe hard het met de stroom patiënten kan gaan.

Maar in Leiden en omgeving is de situatie niet beter, zoals ziekenhuisbestuurder Martin Schalij (LUMC) recent nog heeft gemeld. De Leidse ic-coördinator Evert de Jong sprak zelfs, net als Diederik Gommers over het naderen van ‘code zwart’ 

De laatste weekcijfers zeggen genoeg. Uit de regio Hollands Midden werden van maandag tot zaterdag 69 nieuwe coronapatiënten in het ziekenhuis opgenomen. Dat zijn er zes meer dan in dezelfde dagen van vorige week. Daarmee blijven de ziekenhuisopnames al zes weken op recordniveau.

Leiden, Alphen, Katwijk
Leiden telde opnieuw zes ziekenhuisopnames in zes dagen. Voorschoten had er één. Van de andere naburige gemeentes telden er drie een flink aantal opgenomen coronapatiënten: Alphen (6), Katwijk (6) en Teylingen (4). Maar bovenaan het lijstje stond net als vorige week Gouda, met alweer 12 ziekenhuisopnames in zes dagen.

In de kust- en bollenstreek vielen ook Lisse, Hillegom en Noordwijk in negatieve zin op met hun aantal ziekenhuisopnames. Dat waren er nu samen dertien, tegen zeven in de voorgaande week. Samen met Katwijk en Teylingen kwam het totaal op 23, ruim het dubbele van de elf opnames een week eerder.

Spannend
De ziekenhuizen kunnen het nu nog nét aan, maar moeten wel steeds meer urgente operaties uitstellen. Men houdt er nu de adem in, hopend dat het hoge aantal besmettingen van de laatste twee weken níét tot verdere groei van de ziekenhuisopnames leidt. Maar spannend blijft het.

Dit artikel past binnen het project “De coronamarathon”, dat wordt ondersteund door het Leids Mediafonds.

Leiden Leiderdorp Maatschappij Oegstgeest Voorschoten Zoeterwoude Coronacrisis De virus-estafette


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×