De cijfers willen maar niet dalen. (Coronadashboard Rijksoverheid).

Corona blijft in regio venijnig, wanneer luwt de derde golf?

De ziekenhuizen liggen vol, dus de terrassen blijven langer leeg. Nu de nieuwe besmettingen zelfs weer oplopen, had het kabinet weinig keus. Maar waar blijft het licht aan het eind van de tunnel? Het antwoord lijkt toch bij de vaccinatie te liggen. Ondanks alles begint die flink te versnellen.

Dinsdag meldde Sleutelstad een kleine, maar opvallende piek in sterfgevallen door corona in de regio. Die viel al te vrezen, want in maart was het aantal ziekenhuisopnames bijna verdubbeld en daarna liep ook de intensive care snel vol.

Lees het laatste nieuws in het coronadossier van Sleutelstad

Hoe nijpend het op de ic’s is, lieten we deze week twee keer zien. LUMC-verpleegkundige Bastiaan Velsel deed verslag over de werkvloer. En hoogleraar Evert jonge legde uit dat het ziekenhuis een verdere toename van coronapatiënten niet aan zou kunnen, met alle dramatische gevolgen van dien.

Supertanker
Lastig is dat Covid-19 zo sluipend verloopt. Wie besmet raakt, merkt daar eerst weinig van. En wie op de ic belandt doet dat vaak pas na drie weken, als plots de benauwdheid of trombose toeslaat.

Om een medische crisis te voorkomen, moeten we denken als de stuurman van een supertanker. Dus: heel ver vooruit kijken. Want als vandaag de besmettingen gaan dalen, zien de ic’s de stroom patiënten pas na drie weken krimpen. En voordat er bedden vrij komen, is er een maand voorbij.

Ook het omgekeerde geldt: als er nu te veel versoepeld wordt, blijkt dat pas over een week uit de cijfers. Een nieuwe piek in de ziekenhuisopnames is dan niet meer te voorkomen. Het drama zal nog weken voortduren en er zullen opnieuw meer patiënten sterven of langdurig zware klachten houden.

Paaspiek
Deze week bleek dat er zelfs geen officiële versoepelingen nodig zijn om de besmettingen weer te laten stijgen. Met Pasen leken de cijfers even mee te vallen, maar daarna ging het weer van 5500 naar eind deze week 8500 besmettingen per dag. Ook het percentage positieve tests is weer gestegen. Voor het eerst in twee maanden ligt dat weer boven de 10 procent.

Was dit de verwachte paaspiek, doordat mensen elkaar gezellig hebben opgezocht? En zijn we daarna weer voorzichtiger geweest, zodat de cijfers weer gaan afvlakken? Iedereen hoopt het, ook Jaap van Dissel van het RIVM. Hij zei donderdag dat de piek bijna bereikt is. Maar hij heeft geen glazen bol. En pas als de cijfers weer de 5000 raken, is de kust een beetje veilig. Hoe snel lukt dat?

Opnames
Landelijk stijgt het totaal aan nieuwe besmettingen deze week zo’n tien procent. In onze regio lijkt het tot vijf procent beperkt te blijven. Maar dalen doen ze dus niet. En dat leidde deze week opnieuw tot veel ziekenhuisopnames.

Vanochtend waren er in heel het land 802 ic-bedden bezet, het hoogste aantal in 12 maanden. Van onze regio zijn geen exacte ic-aantallen bekend, maar het aantal ziekenhuisopnames blijft dichtbij recente recordaantallen.

De GGD-regio Hollands Midden telde in vijf dagen vijftig ziekenhuisopnames, waarvan vijf uit Leiden en uit Leiderdorp en Oegstgeest elk één. Veel patiënten kwamen verder weer uit Gouda (8), Alphen (5), Katwijk en Noordwijk (beide 4).

Sterfgevallen
Voorbij is even de landelijke daling van het aantal sterfgevallen door corona. In de regio was er zelfs een sterke stijging te zien. De GGD-regio Hollands Midden telde in zes dagen al negen coronadoden, terwijl dat er de laatste maand gemiddeld drie à vier per week waren.

Bij vijf van de negen sterfgevallen ging het om inwoners van Leiden en directe omgeving. Drie uit Leiden, en uit Leiderdorp en Voorschoten elk één. Al deze sterfgevallen werden maandag en dinsdag gemeld. Gelukkig bleef het hierbij, tot en met zaterdag.

Lichtpunt
Het belangrijkste lichtpunt van deze week is de duidelijke toename van het aantal vaccinaties. Want als straks de meeste ouderen en kwetsbaren maar geprikt zijn, zal ook het gevaar van een medische crisis afnemen,

Ondanks alle geharrewar over welke vaccins, voor wie en wanneer, bleek het deze week toch te lukken om meer mensen te vaccineren. De huisartsen konden door met AstraZeneca bij de 60-plussers. En de GGD’s geven steeds meer 70-plussers de prik van Pfizer.

Elke dag worden nu landelijk ruim 100.000 prikken gezet. De regio Hollands Midden heeft daar een volwaardig aandeel in. De GGD in deze regio voerde deze week het aantal prikken per dag al op van 2400 naar 3800. Nu de leveringen van Pfizer de komende weken verder verhoogd worden, lijkt een verdere versnelling mogelijk.

Intussen zijn de ziekenhuizen begonnen om meer van hun personeel te vaccineren. En als deze maand alsnog het sein ‘veilig’ gegeven wordt over het éénpriks-vaccin van Janssen, kan de stemming rond de vaccinaties nog wat positiever worden. Dan kan ook versoepeling binnen een maand opeens heel realistisch blijken.

Dit artikel past binnen het project “De coronamarathon”, dat wordt ondersteund door het Leids Mediafonds.

Leiden Leiderdorp Maatschappij Oegstgeest Regio Voorschoten Zoeterwoude Coronacrisis De virus-estafette


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×