(Foto: Emile van Aelst).

Nieuwe tentoonstelling in Museum Voorschoten vertelt 'het verhaal' van het dorp

Het Museum Voorschoten in de Voorstraat heeft een nieuwe tentoonstelling. In ‘Het verhaal van Voorschoten’ zijn voorwerpen, schilderijen en beelden te zien die de geschiedenis van het dorp vertellen vanaf 3.000 jaar voor Christus tot het heden. De tentoonstelling is te bekijken vanaf 22 augustus.

In acht thema’s wordt het verhaal van Voorschoten verteld. De tentoonstelling begint zo’n 5000 jaar terug en laat de sporen van de oudste bewoning zien. Het rijke agrarische verleden en de buitenplaatsen komen aan bod. Rond 1750 telde Voorschoten zo’n 25 buitenplaatsen, waar de elite van Leiden en Den Haag de zomer doorbracht. De beroemde burgemeester uit de 19e eeuw, J. P. Treub, krijgt een eresaluut. Hij heeft heel veel betekend voor het onderwijs en de modernisering van de plattelandsgemeente.

Er is ook veel aandacht voor de Zilverfabriek, als voorbeeld van de kunstnijverheid. Voorschoten was van oudsher een handelsknooppunt, gunstig gelegen aan de heerweg en de Vliet. In de 19e eeuw kwam de trein en de stoomtram, gevolgd door de beroemde elektrische ‘Blauwe Tram’. De tentoonstelling sluit af met de snelle uitbreiding van Voorschoten met nieuwbouwwijken, tot en met Krimwijk II (Allemansgeest).

Permanent
Na deze tentoonstelling, die tot 15 november te bezoeken is, wordt een verkleinde versie van ‘Het verhaal’ permanent aangehouden in de kleine tentoonstellingsruimte. De bedoeling is dat bezoekers van het Toeristisch Informatiepunt dan (gratis!) kennis kunnen maken met het verhaal van Voorschoten.

Advertentie

Maatschappij Voorschoten


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×