(Foto: Rob van Dullemen).

Besmettingen: landelijke stijging valt mee, maar Leiden blijkt geen eiland

De groei van coronabesmettingen in Nederland is verder afgevlakt. Ook het aantal nieuwe ziekenhuisopnames bleef nog laag. De gevreesde tweede golf blijft dus nog even uit.

Dat blijkt uit de coronacijfers van het RIVM tot zondag 16 augustus. Diezelfde cijfers laten zien dat de Leidse regio geen eiland is: na de verrassende daling van vorige week is het aantal nieuwe gevallen hier nu verdubbeld tot 46. Gerekend per inwoner zit onze regio nu weer dichtbij het landelijke gemiddelde, maar het is nog wel beter dan andere delen van de Randstad.

De meeste besmettingen in de regio kwamen net als de laatste drie weken weer voor rekening van Leiden (33). Leiderdorp en Voorschoten telden er elk 5, Oegstgeest 2, en Zoeterwoude 1. Er was de afgelopen week één cluster van besmettingen. Dat was bij het verpleeghuis Overrhyn van Topaz. Daar moesten vanwege die besmettingen drie units in quarantaine.

Waarschuwingen
Twee weken geleden zag het er somberder uit. Het landelijke aantal besmettingen was in één week verdubbeld. Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge besloten het volk voor het eerst in lange tijd toe te spreken: afstand houden bleef nodig – op terrassen, campings én familiefeestjes. En ook Diederik Gommers en Eric Kuipers, de twee gezichten van de acute zorg, gaven waarschuwingen af: als de trend zo doorging, zouden de ziekenhuizen in september al vollopen.

Misschien hebben die waarschuwingen toch invloed hebben gehad. Op 11 augustus, vijf dagen na de persconferentie van Rutte en De Jonge, piekte het aantal nieuwe besmettingen met een aantal van 779 in één dag. Daarna is dat aantal nog niet overtroffen. Vandaag zakte het driedaagse gemiddelde zelfs voor het eerst in zes dagen onder de zeshonderd.

Op weekbasis is er nog wel een stijging, van 3393 naar 4438 nieuwe besmettingen: een toename van 31 procent. Een week eerder was die groei nog 58 procent en de week dáárvoor ging het zelfs om ruim negentig procent. Er kunnen wel weer dagen met hogere aantallen komen, maar de sterkste stijging is er voorlopig even uit.

Amsterdam, Gouda
Ook in de twee grootste steden, waar nu in drukke straten een mondkapjesplicht geldt, vlakte de toename van besmettingen duidelijk af. Rotterdam liet met 666 gevallen maar tien procent stijging zien. In Amsterdam lag het aantal van 805 positieve tests een kwart hoger dan de voorgaande week.

Binnen onze GGD-regio, Hollands Midden, is Gouda al drie weken lang de gemeente met de meeste nieuwe coronagevallen. De laatste week waren er 62 bij, maar dat waren er wel zeven minder dan de voorgaande week. Ook hier lijkt de sterke stijging dus gestopt.

Ziekenhuisopnames
Het aantal ziekenhuisopnames ligt nu nog lager dan in maart en april. Landelijk zijn het er nu gemiddeld 8 per dag. In april waren dat er nog vele tientallen. Als de besmettingen wekelijks zouden blijven verdubbelen, konden het er begin september ook weer tientallen zijn. Maar door de afvlakking van nieuwe besmettingen kan die drukte dus langer uitblijven.

Uit onze GGD-regio zijn de afgelopen week wel twee mensen in het ziekenhuis opgenomen: één uit Teylingen en één uit Leiden. Ook is er één Leidse patiënt overleden.

De research voor dit bericht is mede mogelijk gemaakt door het Leids Mediafonds

Advertentie

Leiden Leiderdorp Nieuws Oegstgeest Regio Voorschoten Zoeterwoude De virus-estafette


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×