Bewoners klagen al langer over het idee voor de 'veilige' fietsrotonde. (Foto: Lieuwe van Slooten).

Waarschuwingsborden en onderzoek bij onveilige fietsrotonde

De gemeente Leiden gaat onderzoeken hoe de fietsrotonde in de Herenstraat veiliger kan worden gemaakt. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Ashley North, die ook in gesprek gaat met de politie over de oorzaak van drie recente ongelukken. Op korte termijn worden de verkeersborden rond de fietsronde al aangepast.

“De afgelopen week is veel gezegd en geschreven over de fietsrotonde Herenstraat – Koninginnelaan”, constateert North na het politieke zomerreces. Kort na de oplevering van de nieuwe fietsrotonde vonden er drie ongelukken plaats met fietsers die geen voorrang kregen. “Dat betreur ik. Vroeger was het hier voor fietsers lastig om over te steken, wat vaak tot gevaarlijke situaties leidde. Om die reden is een fietsrotonde aangelegd die ervoor zorgt dat de fietser voorrang heeft.”

Chris de Waard sprak met wethouder Ashley North over de maatregelen die zo nodig worden genomen bij de fietsrotonde.

De nieuwe rotonde zou ook overzichtelijker moeten zijn voor automobilisten, maar daarover kwamen de afgelopen tijd de nodige klachten. “Het is voor iedereen nog even wennen”, zegt North. Toch gaat hij wel meteen aan de slag. De borden rond het kruispunt worden vandaag aangepast: de gele waarschuwingsborden waarop staat dat de verkeerssituatie gewijzigd is, krijgen de tekst ‘Let op: fietsers voorrang op de rotonde’.

Ontdekken
De komende tijd gaan verkeerskundigen van de gemeente Leiden op verschillende momenten op de dag kijken naar het verkeer en de verkeersbewegingen. “Op die manier kunnen ze ontdekken welke verbeterpunten er eventueel mogelijk zijn voor de rotonde.” Uit gesprekken met de politie zal daarnaast moeten blijken wat de oorzaak is van de recente ongelukken op de fietsrotonde.

Ook de schriftelijke vragen die door VVD en PvdA zijn gesteld aan het gemeentebestuur over de nieuwe rotonde zullen de komende tijd worden beantwoord.

Advertentie

Leiden Politiek Fietsrotonde Herenstraat


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×