(Foto: Pixabay).

Meer besmettingen Leiden en Oegstgeest, GGD heeft nog geen verklaring

Het aantal gevonden besmettingen met het coronavirus is in de Leidse regio in korte tijd met zestig procent gestegen. Dat blijkt uit de RIVM-cijfers van de laatste dagen. Leiden en vooral Oegstgeest zijn nu hotspots. De GGD kan nog geen verklaring geven.

Vorige week viel onze regio ook al wat uit de toon. Landelijk bleef het aantal gevonden besmettingen vrijwel gelijk, maar vooral in de stad Leiden liep het weer op, van 19 naar 25 in één week. Deze week zet die trend verder door. Leiden telt na vier dagen alweer ruim twintig gevallen. Oegstgeest staat halverwege de week zelfs al op een record van acht positieve uitslagen.

Landelijk is er sinds enkele dagen ook een lichte stijging van positieve testuitslagen, maar die hangt direct samen met een toegenomen aantal tests. Het aandeel besmette personen in de teststraten daalt nog steeds: van 3,5 procent in week 33 naar 2,3 procent in de afgelopen week. Landelijk kan het RIVM dus zeggen dat het feitelijke aantal besmettingen afgelopen week nog daalde.

Hotspot
De situatie in de Leidse regio is wezenlijk anders. Hier blijf het aantal tests constant, met zo’n 850 mensen per week. Toch stijgt het aantal gevonden besmettingen. De laatste dagen is ongeveer 4,5 procent van de uitslagen positief – en dat is hoger dan tijdens de augustuspiek.

De GGD kon bij navraag vandaag nog niets zeggen over de cijfers van de lopende week. Een woordvoerder wijst alleen op de dalende trend van de laatste weken in de gehele GGD-regio. Die daling werd vooral veroorzaakt door het uitdoven van de eerdere uitbraak in Gouda.

In landelijk verband blijft Zuid-Holland de provincie met de meeste nieuwe besmettingen. Bij de grote steden valt op dat Rotterdam de verspreiding van het virus aardig heeft beteugeld. Het aantal besmettingen per week is daar sinds half augustus gehalveerd en er is nog geen nieuwe stijging te zien.

In Den Haag was er de laatste weken geen daling. Deze week lopen de besmettingen daar net als in de Leidse regio flink op. Zo begint de noordelijke helft van de provincie langzaamaan een hotspot te worden – al is het aantal ziekenhuisopnames nog wel gering.

Leiden Nieuws Oegstgeest Regio Coronacrisis


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×