(Foto: Chris de Waard).

Thuislozen voor eind oktober weg uit vervuild en slecht bewoonbaar Rhijnvreugd

Vóór 1 november wil Stichting De Binnenvest alle thuislozen uit de woningen bij Rhijnvreugd naar een andere plek hebben verhuisd. Vanwege de slechte woonomstandigheden wil de stichting de zes overgebleven bewoners er nog voor het einde van oktober weg hebben. “Dat gaat ons lukken. Niemand komt met lege handen te staan”, zegt Jessica Olij van Stichting De Binnenvest.

De stichting zegt te kijken naar ‘duurzame oplossingen’ voor de bewoners. Daarbij is maatwerk per cliënt het belangrijkst. “Voor jongeren kijken we bijvoorbeeld naar een plek die geschikt is voor jongeren en voor gezinnen is misschien een omklapwoning een betere oplossing”, zegt Olij. Ze benadrukt dat het terugplaatsen naar de centrale dag- en nachtopvangplek bij De Nieuwe Energie aan de 3e Binnenvestgracht geen optie is.

Rhijnvreugd is het gebied langs de A4 op de grens met Zoeterwoude. Stichting De Binnenvest, die maatschappelijke opvang en beschermd wonen biedt aan daklozen, heeft daar gratis zes woningen in beheer gekregen van de gemeente. In eerste instantie kwamen er zeventien personen te wonen. De grond is uiteindelijk bestemd voor nieuwbouw. Er komen veertig tot zestig woningen waarvan ongeveer dertig procent wordt gerealiseerd in de sociale sector.

Slechter dan gedacht
De leefomstandigheden van de woningen zijn erg slecht. Zo bleek er begin maart teveel lood in het drinkwater te zitten. Rapporten van SGS Search die in handen zijn van Sleutelstad laten zien dat er op sommige tappunten elf keer zoveel lood per liter water is dan de Nederlandse toegestane norm. Als gevolg daarvan drinken bewoners uit waterflessen. Verder zijn er lekkages en groeien de paddenstoelen op het plafond.

Het stadsbestuur was niet precies op de hoogte van de situatie. In antwoorden op schriftelijke vragen van coalitiepartij GroenLinks schrijft het college van burgemeester en wethouders dat de situatie na ingebruikname ‘slechter bleek dan aanvankelijk gedacht’. Daarom is ‘het aanbieden van drinkwater uit flessen helaas de minst slechte oplossing’. Verder laat de gemeente vervolgonderzoek uitvoeren naar het loodgehalte in het drinkwater van de woningen.

Arrogant
Als gevolg van de barre omstandigheden besloot De Binnenvest in april om er geen nieuwe bewoners meer te plaatsen en voor de huidige bewoners een nieuw onderkomen te zoeken. Daarbij stelden zij zichzelf de deadline 1 november. Hoewel dat over minder dan een maand is heeft De Binnenvest er alle vertrouwen in dat het gaat lukken. “Het klinkt misschien arrogant, maar dat lukt ons altijd. We zijn heel creatief”, aldus Olij. Ze geeft daarbij aan dat het alleen gaat om bewoners met wie ze een zorgovereenkomst hebben en dus niet om eventuele krakers.

 

 

Leiden Maatschappij Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×