(Foto: Gouden Spike).

Leiden maakt zich op voor 49ste Gouden Spike

De Gouden Spike stond eigenlijk voor juni op de kalender, maar over anderhalve week is het eindelijk zover. Zaterdag 19 september strijdt de atletiektop in Leiden voor de 49ste editie van deze ereprijs. Norbert Groenewegen, organisator van de Gouden Spike en Eveline van Enk, voorzitter van Leiden Atletiek, zijn er klaar voor. “We hebben de wedstrijden gemist.”

Het was een rare zomer voor de atletiekwereld. Waar het bij teamsporten als voetbal of hockey voor de hand lag dat de velden leeg bleven, leek dit voor atletiek minder logisch. Toch waren er op de sintelbaan van Leiden Atletiek geen lopers te spotten en bleef het zand in de verspringbak roerloos liggen. Eveline van Enk, voorzitter van Leiden Atletiek: “Je mist de reuring op de baan. Records blijven staan en het zien van een net opgeknapte maar lege kantine doet pijn. Je wil zo graag de trainingsgroepen na afloop van een sportsessie faciliteren, maar dat zat er helaas niet in.”

Online warming-up
Toch betekent dit niet dat er bij Leiden Atletiek deze zomer helemaal niet gesport is. “We hebben gezocht naar creatieve manieren om iedereen in beweging te houden en de binding met de club te laten behouden. De online warming-up is het nieuwe normaal geworden en ook zelfgemaakte horden op straat zijn in het leven geroepen. Looponderdelen konden onze sporters goed zelf blijven doen, maar zodra er bijvoorbeeld startblokken nodig waren voor bijvoorbeeld de sprinters werd het een lastig verhaal. Datzelfde geldt voor de gevaarlijkere onderdelen als speerwerpen of kogelstoten die natuurlijk niet op straat kunnen worden beoefend. Die hebben deze zomer stil gelegen.”

Sport071-presentator Pepijn van Wezenberg in gesprek met Eveline van Enk en Norbert Groenewegen over de Gouden Spike.

Volgende week zaterdag 19 september staat de Gouden Spike op het programma bij Leiden Atletiek. De topatletiekwedstrijd werd eerder vanwege het coronavirus uitgesteld, maar kan nu toch in aangepaste vorm doorgaan. Organisator Norbert Groenewegen verwacht een editie met een buitengewoon sterk deelnemersveld. “Grote toernooien in het buitenland gaan niet door wat gunstig uitpakt voor ons. De Nederlandse atletiektop komt nu naar Leiden toe, waardoor we momenteel bijvoorbeeld voor het NK op de 10.000 meter 23 mannen hebben die hebben voldaan aan de richtprestatie. Het schema ligt nu op 28 minuten of misschien wel daaronder.”

NK 10 kilometer
Met het Nederlands Kampioenschap op de 10.000 meter is iets bijzonders aan de hand. Waar NK’s normaal gesproken bij elkaar worden gehouden, is dit voor de 10 kilometer anders. Deze wedstrijd wordt gelopen tijdens de Gouden Spike, omdat het voor topsporters niet te combineren is met de 5 kilometer. “Je kunt als atleet onmogelijk de 5.000 en 10.000 meter in één weekend lopen”, aldus Groenewegen. “Door deze apart van elkaar te lopen, hoeven de atleten geen nummers te kiezen en staan de beste atleten straks op het podium. Alleen de absolute top strijdt nu om de medailles.”

Anders dan de gebruikelijke edities is de Gouden Spike dit jaar niet toegankelijk voor publiek. Alleen via livestreams is het voor geïnteresseerden nog mogelijk om de verschillende onderdelen te volgen. Toch heeft de Atletiekunie ervoor gezorgd dat liefhebbers hun favoriete onderdelen kunnen blijven volgen. “Normaal gesproken vinden er zo’n vier of vijf onderdelen tegelijk plaats”, vertelt Groenewegen. “Deze editie hebben we het programma zo aangepast dat er altijd een loop-, werp-, of springonderdeel gaande is. Alle drie de onderdelen worden gestreamd, waardoor kijkers zelf kunnen kiezen welk onderdeel ze willen zien. Als loopliefhebber heb je zo bijvoorbeeld altijd de mogelijkheid om het sprinten te bekijken.”

Winnaars
Wie we in de gaten moeten houden, valt volgens Groenewegen nog moeilijk te zeggen. “We zijn in ieder geval enthousiast dat de winnaars van voorgaande jaren, speerwerpster Lisanne Schol en kogelstootster Melissa Boekelman, dit jaar weer van de partij zijn. Maar ook op lange afstandloper Mike Foppen moet zeker worden gelet.” De 49ste editie van de Gouden Spike is volgende week zaterdag 19 september live te volgen via het YouTube-kanaal van de Atletiekunie.

Advertentie

Leiden Sport Gouden Spike leiden atletiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×