De toename van besmettingen met het coronavirus zet door. Sinds enkele dagen is Leiden daarbij één van de hotspots. Gisteren werd hier in een etmaal een recordaantal van 26 nieuwe gevallen geregistreerd. Nog steeds zijn er zeer weinig ziekenhuisopnames. De vraag is hoe lang dat zo blijft.
Ook landelijk worden er meer besmettingen geteld, maar de versnelling in Leiden is van een andere orde. Tussen maandag 10.00 uur en dinsdag 10.00 uur werden 26 nieuwe besmettingen geteld. Dat is meer dan er eind augustus in één week tijd werden geteld.
Twee clusters
In de regio nemen de besmettingen ook wel toe. Zo kreeg Zoeterwoude er bijvoorbeeld twee nieuwe gevallen bij. Maar de aantallen in Leiden springen er het meest uit. Gerekend per inwoner scoorde Leiden gisteren ook meer besmettingen dan de bekende hotspots Amsterdam en Den Haag.
Volgens de GGD is er nu sprake van twee actieve ‘clusters’ van besmettingen in Leiden. Eén daarvan is bij het LUMC. Dit ziekenhuis meldde vrijdag zelf dat zes personeelsleden van de afdeling heelkunde positief waren getest. Zij zitten thuis. Vijf patiënten worden sindsdien in quarantaine gehouden en op de afdeling draagt men mondkapjes. Over het tweede cluster is nog niets openbaar gemaakt.
Scherp stijgend
De piek van 26 nieuwe gevallen in Leiden kan deels het gevolg zijn van vertraagde registratie. Alle GGD’s kampen met capaciteitsproblemen en dat leidt tot rare ups en downs. Zo werden in Leiden de laatste vier dagen 5, 13, 3 en 26 mensen positief getest. Maar de trend is scherp stijgend: van gemiddeld drie per dag een maand geleden, naar meer dan tien per dag nu.
Een groot verschil met de rest van het land is dat er in Leiden en omgeving geen groei zit in het aantal uitgevoerde tests. Dat betekent dat het percentage positieve gevallen in korte tijd is toegenomen van twee naar vijf procent. En dat is duidelijk hoger dan de 2,8 procent die nu landelijk gemeten wordt.
Veenbrand
Nog steeds hoeven er ook in Leiden en omgeving weinig coronapatiënten naar het ziekenhuis: vorige week ging het in de hele GGD-regio om twee gevallen. De grote vraag is of dit zo blijft. Nu raken vooral nog jongeren besmet, maar als het virus zo wijd verspreid raakt kunnen ouderen niet buiten schot blijven. De laatste weken zijn er alweer bij tientallen verpleeghuizen coronagevallen geweest.
Steeds meer besmettingen en rust in de ziekenhuizen: experts wisten zich er de laatste dagen geen raad mee. Diederik Gommers, de voorman van de IC-specialisten, zinspeelde bij de radiozender BNR op versoepeling van maatregelen voor jongeren. Maar tegelijk gaf hij aan dat de situatie heel snel kan veranderen: binnen enkele weken zou de hectiek in de ziekenhuizen weer terug kunnen zijn.
De Rotterdamse longspecialist Hans in ’t Veen legde dinsdag bij Op1 uit waarom dat gevaar heel reëel is. Zolang het zomer is, met buiten wind en binnen genoeg ventilatie, krijgen mensen bij besmetting een kleinere hoeveelheid virus binnen – zodat ze minder zwaar ziek worden. Maar als we straks binnen zitten, zullen we sneller een flinke dosis virus oplopen, zei de longarts in het programma. Dan kan de huidige veenbrand van lichte besmettingen alsnog een uitslaande brand worden met veel meer slachtoffers.
Volgens de Leidse epidemioloog Frits Rosendaal valt dit scenario op één manier te voorkomen. Dat is sneller testen. Want met de huidige vertragingen in testuitslagen kan de veenbrand zich in het najaar te snel ongecontroleerd verspreiden.
Leiden Coronacrisis De virus-estafetteSleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907