Basisarts Nikita van den Berge van het Team Infectieziekten bij de GGD Hollands-Midden. (Foto: Chris de Waard).

Leidse coronapiek volgens GGD 'geen toeval'

Dat Leiden eerder deze week maar liefst 26 coronabesmettingen op één dag noteerde is zeker geen toeval. Dat zegt basisarts Nikita van den Berge van het Team Infectieziekten bij de GGD Hollands-Midden. “Mensen zijn de maatregelen zat. Daar ligt de oorzaak denken we.” Dat veel mensen die positief worden getest betrekkelijk milde klachten hebben, komt volgens de GGD-arts vooral omdat het veel jongvolwassenen zijn die het virus de afgelopen tijd hebben opgelopen. “En die hebben nou eenmaal vaak minder last.”

Chris de Waard ging langs bij de GGD Hollands-Midden en sprak met basisarts Nikita van den Berge van het Team Infectieziekten.

Vandaag is het precies zes maanden geleden dat premier Rutte tijdens zijn eerste corona persconferentie een serie maatregelen afkondigde om verspreiding van het virus tegen te gaan. De ‘intelligente lockdown’ was daarmee een feit. De maatregelen golden in eerste instantie voor 14 dagen. Inmiddels weten we beter en is Nederland weliswaar niet meer in een lockdown, maar gelden er nog steeds veel beperkingen. Die blijven er naar verwachting tot er een vaccin is voor COVID-19.

Dat Nederland uit die lockdown is gekomen is goed merkbaar. Zeker nu na de vakantieperiode het gewone leven op veel plaatsen weer op gang is gekomen, nemen de besmettingen toe. In het hele land en zeker onze regio. “Ook het aantal ziekenhuisopnames stijgt sinds enige tijd weer”, zegt Van den Berge. “Geleidelijk weliswaar, maar je ziet wel die trend. Vergeleken met maart is het nog helemaal niks. Gelukkig maar, want daar doen we het voor.”

Onvoldoende testmaterialen
Net als elders in het land kampt ook de GGD Holland Midden met een capaciteitsprobleem bij het testen. “Vraag en aanbod zijn uit balans, waardoor er lange wachttijden ontstaan. Daar kunnen we helaas momenteel niet veel aan doen. Opschalen kan niet. Testmaterialen worden landelijk verdeeld en we zitten op dit moment aan een plafond.”

Ook de wachttijden voor mensen die wel zijn getest, lopen op. “Langer dan we zouden willen”, zegt Van den Berge: “Soms wel langer dan 48 uur. We kunnen het niet waarborgen, maar er wordt door de GGD en de laboratoria wel hard aan gewerkt.” Ze roept mensen op om mee te helpen aan het terugdringen van de wachttijden: “Laat je echt alleen testen als je klachten hebt.” De GGD meldt dat het ook vandaag zeer druk is in de teststraten, waardoor het moeilijk is om snel getest te worden bij een teststraat in de buurt.

Advertentie

Leiden Leiderdorp Maatschappij Regio Coronacrisis


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×