(Archieffoto: Rob van Dullemen).

D66-jongeren willen stemming over nieuwe termijn burgemeester Lenferink

De Jonge Democraten, de jongerenorganisatie van D66, wil dat Leidenaren kunnen stemmen over een vierde termijn voor onze huidige burgemeester Henri Lenferink. Ze organiseren daarom aanstaande dinsdag een eigen stemming. Eerder gaf Lenferink aan open te staan voor een vierde periode als burgervader van Leiden.

Lenferink werd zeventien jaar geleden burgemeester na het winnen van het burgemeestersreferendum. Toch willen de Jonge Democraten opnieuw stemmen. “Dat is nu al zo lang geleden dat het weer tijd is om aan de Leidse inwoners te vragen of ze hem nog steeds als burgemeester zouden willen”, aldus Pieter van der Werff. Hij is voorzitter van de Jonge Democraten Leiden-Haaglanden.

De D66-jongeren willen met de stemming aandacht trekken voor het verkiezen van burgemeesters in Nederland. Nu gaat dat via een benoeming door de Kroon. “Wij spreken ons niet voor of tegen burgemeester Lenferink en zijn functioneren uit. Wel vinden we het belangrijk dat de Leidse inwoner er over kan stemmen”, zegt Van der Werff. De zelf georganiseerde stemming zal aanstaande dinsdag plaatsvinden op het Leidse Stadhuisplein tussen 14.00 en 18.00.

Tegenover Sleutelstad zei Lenferink dat hij zelf ook het liefst een stemming zou willen. “Ik ben voorstander van de gekozen burgemeester. Meestal krijg ik mooie signalen van de burgers, maar je weet het natuurlijk nooit. We zijn met 125.000 mensen. De beste manier om mij te beoordelen zou via een verkiezing zijn geweest, maar dat mag nu niet. Het zal dus ook niet gaan gebeuren”, aldus Lenferink.

Langstzittende burgemeester
Lenferink is nu 63 jaar. Bij zijn herbenoeming in mei 2021 is hij 64 en kan zo’n vierde termijn van zes jaar dus precies volmaken tot aan de verplichte pensioenleeftijd. Voor burgemeesters is dat 70 jaar. Lenferink is nu al de langstzittende burgemeester van Nederland. De burgemeester van PvdA-huize begon aan zijn Leidse klus in 2003 na een burgemeestersreferendum waarin hij het opnam tegen VVD-er Harry Groen. Hij won die strijd met overtuiging.

Leiden Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×