Studenten bij het Van der Werfpark. (Foto: Emile van Aelst).

Universiteit wil feestende studenten voorlopig niet zien

De studenten die gisteravond in grote getale aan het feesten waren in het Van der Werfpark zijn de komende dagen niet welkom op de universiteit. Augustinus riep de betrokken leden op om in quarantaine te gaan en zich te laten testen bij klachten. “Daar sluiten wij ons bij aan”, zegt woordvoerder Renée Merkx van Universiteit Leiden. “Ze hoeven niet te verschijnen.”

De woordvoerder vertelt over de goede samenwerking die er is tussen onder andere universiteit, gemeente, studentenverenigingen en GGD. Regelmatig wordt er overlegd en er wordt ook nagedacht over manieren om studenten juist met elkaar in contact te laten komen. Maar wel op een veilige manier. “Daarom is het ook zo ontzettend balen dat dit nu is gebeurd. Op een gegeven moment weet je niet meer welke communicatiemiddelen je uit de kast moet trekken om de boodschap door te laten dringen.”

Het bestuur van Augustinus heeft gisteravond meteen de rector en de burgemeester op de hoogte gesteld. “Dat hebben ze netjes gedaan”, zegt Merkx. “Dat was ook zo afgesproken, we houden elkaar op de hoogte en willen het niet eerst in de pers hoeven lezen.”

Merkx begrijpt de zorgen die leven bij medewerkers en studenten die zich wel aan de regels houden. “We doen er alles aan om de universiteit open te houden omdat we het zo enorm belangrijk vinden studenten fysiek lesgeven. Daar hebben we heel hard voor gewerkt en het zou ontzettend zonde zijn als dat door dit soort acties in gevaar komt.”

On-Leids
Het feest ontstond na een kennismakingsactiviteit van Augustinus voor eerstejaars studenten: een puzzeltocht in kleine groepjes door de stad. Daar werd netjes een vergunning voor aangevraagd. Het ging mis toen groepjes zelf besloten de puzzeltocht te staken en te gaan feesten in het park. De ontheffingen voor verdere kennismakingsactiviteiten zijn inmiddels ingetrokken.

Burgemeester Lenferink baalt enorm van het voorval. “Wat er gisteravond is gebeurd vind ik asociaal en on-Leids. Het past niet in sfeer van overleg en samenwerking die we hebben met de studenten. Ik ben juist trots op wat daarmee steeds is bereikt: geen besmettingen in sociëteiten en bij introductie en kennismakingsactiviteiten. Het is echt heel stom dat dit zo is gedaan. Ik begrijp dan ook ontzettend goed dat rest van de stad daar heel boos over is. Dat ben ik ook, en de rector ook. Ik ben blij dat Augustinus haar verantwoordelijkheid heeft genomen en enkele weken dicht gaat. Overigens zal de voorzitter van de veiligheidsregio de ontheffing die is verleend voor de kennismakingsactiviteiten intrekken en komende weken ook geen nieuwe verlenen.”

Advertentie

Leiden Onderwijs Coronafeest


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×