(Foto: Sleutelstad).

Eerstejaars feesten in Van der Werfpark: ‘Wat moeten we anders?’

Donderdagavond 21.26 uur. Een groep van ruim honderd eerstejaarsstudenten heeft zich met veel bier en wijn verzameld in het Van der Werfpark in Leiden en viert lallend feest. Aan de randen van het park legen wat jongens hun blaas, terwijl buurtbewoners vanaf een afstandje zien dat de studenten geen afstand van elkaar houden. Er wordt overlegd of de politie moet worden gebeld, waarna een van de toeschouwers de daad bij het woord voegt en haar mobiele telefoon pakt.

Het is een komen en gaan van studenten, die eerder op de dag via de groepsapp van hun kleine introductiegroepjes hebben afgesproken om ’s avonds samen feest te vieren. “Je moet je voorstellen dat je net naar Leiden bent gekomen en dat je dan nieuwe mensen moet leren kennen”, vertelt een van de aanwezige eerstejaars. “Onze vereniging doet echt ontzettend haar best, maar online lukt het gewoon niet en op de vereniging kunnen we niet terecht.” Dronken vrienden vullen de jongen aan en vragen zich af of oudere mensen wel begrijpen wat ze allemaal mee moeten maken dit jaar.

Als duidelijk wordt dat er een journalist door het park loopt en dat er mensen overwegen om de politie te bellen, wordt de sfeer iets minder gezellig. Terwijl het grootste deel van de ruim honderd jongeren nog rustig doorfeest en geniet van de inhoud van kratten bier en dozen wijn, komt een kleiner groepje verhaal halen. “Maakte u net foto’s? Sta ik er met mijn hoofd op? In dat geval krijg je met mijn privacy te maken!” Tijdens een klein dreigement aan het adres van de journalist verspreekt een student zich bijna over de vereniging die deze studenten aan elkaar bindt. Bijna.

Zaklampen
Als antwoord op die ene vraag worden de namen van bijna alle grote verenigingen in Leiden wel genoemd door de aanwezigen. “We zijn van Quintus!”, roept er eentje vrolijk. “Het is jammer dat we niet op de sociëteit van Minerva kunnen zijn”, probeert een ander. Alleen de naam van één vereniging wordt maar niet genoemd: Augustinus. Na wat versprekingen en enig doorvragen geven steeds meer studenten, zij het schoorvoetend, toe dat het om een feestje van de eerstejaars van die Leidse vereniging gaat. “Maar schrijf je niks slechts op over Augustinus? Ze doen het echt heel goed!”

Om 21.48 uur maakt de politie een einde aan het feest. Van alle kanten komen ze het park binnen, een aantal gemeentelijke handhavers voorop. Pas als de zaklampen van de dienders aangaan, wordt duidelijk hoeveel drank er in het spel was. Enkele studenten nemen nog snel wat kratjes statiegeld mee en verlaten daarna half rennend het park. “Waar we nu naartoe gaan? Geen idee. Ik denk dat ik naar huis ga, hopen dat er daar nog wat mensen wakker zijn”, zegt een van de laatste aanwezigen. Anderen kijken al op hun telefoon in de groepsapp.

Burgemeester
De politie maakt foto’s en filmpjes van het achtergelaten afval en spreekt een aantal wildplassers vermanend toe. De agenten hebben zich, blijkt al snel, op de mouw laten spelden dat het om eerstejaars van Minerva gaat. Ze schrijven driftig op hun notitieblok en kijken elkaar tevreden aan. Het bonnenboekje blijft in de zak, volgens een omstander die met een van de agenten sprak ‘omdat het te enorm was’. Wel valt de naam van wijkagent Dennis Perdok, die zich in Leiden bezighoudt met studentenzaken. Hij heeft morgen nog een klusje te klaren.

Aan de andere kant van Leiden maakt burgemeester Henri Lenferink zich op hetzelfde moment op voor een belangrijke dag. In Naturalis heeft hij de gemeenteraad net op de hoogte gesteld van een snel oplopend aantal coronabesmettingen, vooral onder studenten. Morgenavond kondigt het kabinet in een persconferentie nieuwe maatregelen aan, specifiek gericht op studentensteden. Leiden is er daar een van. De studenten voelden de bui al hangen, zeggen ze in het park, en wilden nog één avond plezier.

Een reactie van het bestuur van Augustinus blijft donderdagavond uit. De telefoon wordt nog wel opgenomen, maar niemand wil op de situatie ingaan. “Misschien later, zet uw vragen maar op de mail.”

Advertentie

112 Sleutelstad Leiden Maatschappij Politiek Coronafeest


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×