Kipkorir Kimeli met zijn wereldjaarprestatie (Foto's: Maarten Mulder)

Beste wereldjaarprestatie 10km op Gouden Spike

De Keniaan Nicolas Kipkorir Kimeli heeft de 49ste Gouden Spike gewonnen. Deze verdiende hij door op de 10.000 meter de snelste tijd van dit jaar wereldwijd te lopen: 26:58.97.

Toernooidirecteur Norbert Groenewegen toonde zich zeer opgetogen. “Ongelofelijk. We staan nu als Leiden op nummer één op de wereldranglijst. Niet te bevatten.” Achter de ontketende Keniaan snelde Mike Foppen naar de Nederlandse titel op de 10.000 meter met de snelste Europese tijd van het jaar. Bij de vrouwen won Jasmijn Lau voor het tweede jaar op rij de titel op de 10km.

Polsstokspringer Menno Vloon verbeterde eerder op de dag het Gouden Spike-record op dat onderdeel met een hoogte van 5,76 meter. Vanochtend werd bekend dat wereldtopper Dafne Schippers zou starten. Ondanks een gekwetste rug stelde ze niet teleur en won ze de 100 meter.

Europese onderscheiding
Vanwege het coronavirus verliep de editie dit jaar wat anders dan normaal. Allereerst werd het evenement uitgesteld van juni naar september; verder was – buiten de vrijwilligers en een handvol vip’s – publiek dit jaar niet welkom. Als alternatief kon iedereen online via livestreams de wedstrijden volgen. Met duidelijk aangegeven looproutes om de baan werd alles in goede banen geleid.

Groenewegen, die gedurende de avond een Europese onderscheiding in ontvangst mocht nemen voor zijn verdiensten als wedstrijdorganisator, is blij met het verloop van deze Gouden Spike. “Een bizarre, bijzondere editie. Iedereen hield zich keurig aan de regels, het verliep vandaag geweldig. En als je dan ook nog zulke prestaties hebt…”

Een reportage van de Gouden Spike 2020, met interviews met o.a. Dafne Schippers, Christophe Lemaitre, Kamiel Maase en Norbert Groenewegen.

 

 

Leiden Sport Gouden Spike


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×