Stichting Puzzelstuk zoekt bewoners voor aangepaste, kleinschalige woonvorm in Leiden. (Foto: Pixabay).

Puzzelstuk zoekt bewoners voor nieuwe, zelfstandige woonplek

Stel je hebt een kind met autisme en een verstandelijke beperking, een volwassen lichaam met het verstandelijk vermogen van een vijfjarige. Het lukt niet meer om thuis voor je kind te zorgen. Wat voor woonvorm zou je dan kiezen als hij of zij 18 jaar is? Dat is een hele puzzel. Voor Esther Karsch-Spiro de reden om Stichting Puzzelstuk op te richten.

Stichting Puzzelstuk gaat samen met woningcorporatie De Sleutels een kleinschalige woonvorm bouwen. Er komen twee units voor elk acht mensen. “Iedereen heeft een eigen studio met badkamer en kitchenette”, vertelt Esther Karsch-Spiro, “maar er is ook per unit een gezamenlijke woonkamer en keuken. Mensen met autisme en een verstandelijke handicap lopen extra risico om te vereenzamen. Dus samen koken en eten is heel belangrijk.”

Nieuws071-presentator Gerry van Bakel in gesprek met Esther Karsch-Spiro over het huis dat Stichting Puzzelstuk wil bouwen voor jongvolwassenen met meervoudige beperkingen.

De Sleutels zet het gebouw neer, Stichting Puzzelstuk neemt de speciale aanpassingen en inrichting van de gemeenschappelijke ruimtes voor haar rekening. “Standaard zijn deuren 90 centimeter breed, maar wij willen deuren van 100 centimeter zodat je er ook met een rolstoel doorheen kan. Het moeten huizen worden waar mensen de rest van hun leven kunnen blijven wonen.” Het kleinschalige wooncomplex staat gepland aan de Mary Zeldenrustweg 18-18a in de Stevenshof in Leiden.

Karsch-Spiro is al een paar jaar bezig om deze woonvorm van de grond te krijgen en er ligt al enige tijd een intentieverklaring die is ondertekend door De Sleutels en Stichting Puzzelstuk. Maar voor er echt gebouwd kan worden, moet er een overeenkomst worden getekend. Daarvoor moeten er zestien potentiële bewoners zijn die voldoen aan de criteria. “Het gaat om een bijzondere groep. Er is veel behoefte aan, maar je moet je wel bedenken dat die acht mensen per unit goed bij elkaar moeten passen. Dus we hebben al wel veel aanmeldingen, maar het is nog niet voor alle zestien rond.”

Tegels
Karsch-Spiro weet uit eigen ervaring hoe lastig het is om naar je eigen kind te kijken en te beoordelen wat hij of zij wel of niet kan en eventueel nodig heeft. “Mensen mogen mij altijd bellen om daarover te praten, ook als hun kind uiteindelijk niet in het huis van Puzzelstuk kan komen wonen, kan ik misschien toch helpen.”

Tijdens de eerste maanden van de coronacrisis toen het land in lockdown ging, lag het werk van Puzzelstuk noodgedwongen stil en daarom moet er nu wat meer vaart gemaakt worden. “Iedereen had ineens zijn kind weer fulltime thuis. Alle dagbestedingsplekken en scholen waren gesloten. We kwamen er helemaal niet aan toe om toekomstige bewoners voor ons Puzzelstuk-huis te werven.”

Voor de inrichting van de keukens en woonkamers is Karsch-Spiro nog op zoek naar sponsoren en donateurs. “We denken over anderhalf jaar ons pand te hebben staan. En dan hebben we ook behoefte aan bijvoorbeeld tegels voor de tuin.” Meer informatie en contactgegevens zijn te vinden op de website van Stichting Puzzelstuk.

Advertentie

Leiden Maatschappij Puzzelstuk


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×