(Foto's: Chris de Waard).

'Corbulotunnel' is de naam voor de RijnlandRoute tunnel

Minister Cora van Nieuwenhuizen onthulde vanmiddag samen met gedeputeerde Floor Vermeulen en wethouders Erika Spil (Voorschoten) en Ashley North (Leiden) bij de toerit van de tunnel van de RijnlandRoute nabij de A44, de Romeinse naam van de tunnel. ‘Corbulo’ is de naam van de tunnel op het traject van de nieuwe N434 zoals die op de routeplanners vanaf 2023 zal verschijnen.

Want dan wordt de RijnlandRoute ook daadwerkelijk in gebruik genomen. De Corbulotunnel wordt nu afgebouwd met het aanbrengen van de technische installaties en uiteindelijk geasfalteerd.

Wethouder Erica Spil is vooral blij dat door de tunnel het Voorschotense gebied bovengronds niet verandert. Wethouder Ashley North: “Wij kijken uit naar de komst van de RijnlandRoute, want met de nieuwe wegverbinding N434 in combinatie met de toekomstige Leidse Ring Noord zorgen we ervoor dat verkeer in de toekomst om de binnenstad van Leiden rijdt en op gerichte plekken de stad in kan komen. Daarmee draagt de RijnlandRoute bij aan autoluwe binnenstad.”

Het project N206 Europaweg met daarbij de aanpak van het Lammenschansplein en het verhogen van de Lammebrug is voor beide gemeenten een cruciaal onderdeel van de RijnlandRoute. De gemeenten zijn dan ook blij met de concrete stappen die hier gezet worden.

Corbulo
De naam van de tunnel verwijst naar het Kanaal van Corbulo, ook wel genoemd Gracht van Corbulo of Corbulogracht. Dat is een omstreeks 50 n.Chr. gegraven Romeins kanaal in Zuid-Holland dat de mondingen van de Maas en de Rijn in de Hollandse delta met elkaar verbond. Delen van het kanaal bleven in gebruik tot ongeveer het jaar 270.

“Het is fascinerend te bedenken dat de Romeinen 2000 jaar geleden al het belang van goede wegen inzagen en hierin investeerden. Nu doen wij dat opnieuw zodat de regio rondom Leiden en Katwijk goed bereikbaar blijft”, zegt Floor Vermeulen.

Werkzaamheden
Op een steenworp afstand van de feestelijke onthulling is begonnen met de volgende fase van de werkzaamheden bij de A44. Oude viaducten worden gesloopt om plaats te maken voor nieuwe kunstwerken. Om het verkeer op de A44 en de onderliggende wegen zo min mogelijk te hinderen, wordt de A44 een aantal keren verlegd om de verbreding van de rijksweg te kunnen realiseren.

De A44 is dan op het deel tussen Leiden en Wassenaar verbreed van 2×2 naar 2×4 rijstroken, om het verkeer van en naar de nieuwe N434 goed af te kunnen wikkelen.

Maatschappij Regio RijnlandRoute


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×