(Foto: Robbert Beurse).

Kringloop sluit winkel Haarlemmerstraat: 'De lucht slaat op je longen'

Kringloopbedrijf Het Warenhuis heeft per direct haar winkel aan de Haarlemmerstraat 216 in Leiden gesloten. Directeur Ron Praag nam dit besluit na een conflict met de eigenaar van over de staat van het pand. Tijdens een recente verbouwing zou naar voren zijn gekomen dat de bouwconstructie, als gevolg van verschillende lekkages, onveilig is geworden. Verhuurder Vastplan weigert volgens Praag om de gebreken te herstellen, waarop Het Warenhuis de huur per direct opzegde.

“Wij hebben de verantwoordelijkheid voor onze deelnemers, werknemers maar ook zeker onze klanten. Als de eigenaar niet in actie komt, is dit de enige keuze die we kunnen maken”, verklaart Praag. Volgens het huurcontract moet het kringloopbedrijf nog tot september 2021 betalen voor de winkel. Coördinator duurzaamheid van Het Warenhuis, Michael Spierenburg verklaart tegenover Sleutelstad dat dit een groot probleem is. “Als we nog huur voor het oude pand betalen kunnen we niet investeren in een ander pand”, aldus Spierenburg.

Nadat een rondetafelgesprek tussen Vastplan en Het Warenhuis tot niets uitliep overweegt die laatste juridische stappen. “Om te zorgen dat we ons concept op een nieuwe plek voort kunnen zetten, maar vooral om te voorkomen dat de winkel in dezelfde staat weer aan een ander wordt verhuurd”, aldus Spierenburg.

Circulair warenhuis
Het Warenhuis had tot de sluiting van winkel aan de Haarlemmerstraat drie vestigingen in Leiden. Aan de Willem Barentszstraat 12 (De Waard) en het Wagnerplein 11 (Zuidwest) zijn ‘gewone’ kringloopwinkels gevestigd. Op de locatie aan de Haarlemmerstraat 216 ging nog geen jaar geleden een circulair warenhuis van start. In de werkplaats achter de winkel werden onverkoopbare (rest)materialen verwerkt tot nieuwe producten die vervolgens weer in de winkel werden verkocht. De directie van Het Warenhuis is momenteel hard op zoek naar een nieuwe plek om de circulaire tak van het Warenhuis weer op te starten.

Advertentie

Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×