Het te slopen gebouw aan de Oppenheimstraat. (Foto: Jelle Kuiper).

Nieuwe gymzaal voor basisscholen Leidse Professorenwijk

Het oude schoolgebouw van de voormalige Oppenheimschool, later bekend als Burggraaf, in de Leidse Professorenwijk maakt in 2024 plaats voor een grote gymzaal. De gemeente stelt momenteel een pakket van eisen en wensen voor de nieuwe gymzaal op. Halverwege 2022 wordt het oude schoolgebouw gesloopt en start de bouw van de nieuwe zaal.

De sportzaal is overdag beschikbaar voor de gymlessen van de drie basisscholen in de directe omgeving: de Lorentzschool, de St. Josephschool en de Joppenszschool. ’s Avonds kunnen de sportverenigingen die nu gebruik maken van de gymzaal aan de Lammenschansweg er terecht. De gymzaal aan de Lammenschansweg 4 is sterk verouderd en wordt gesloopt om plaats te maken voor woningen.

Op een informatiebijeenkomst voor omwonenden heeft de gemeente Leiden woensdagavond haar plannen toegelicht. Buurtbewoners hoorden de plannen gematigd enthousiast aan. De meesten zijn blij met de komst van een nieuwe gymzaal. Wel maken zij zich zorgen over een mogelijke toename van de parkeerdruk in de wijk. “Al die sportende mensen komen ’s avonds met de auto. Waar gaan die parkeren?”, stelde een bewoonster na afloop.

Zorgappartementen
Eerder was het de bedoeling dat er een zorg- en activiteitencentrum met appartementen voor mensen met een verstandelijke beperking aan de Oppenheimstraat zou verrijzen. Werk- en trainingscentrum Rhijnenburgh van de Gemiva-SVG Groep wilde verhuizen van Leiderdorp naar de Oppenheimstraat in Leiden. Naast het centrum waren 27 zorgappartementen voor cliënten van Gemiva-SVG gepland.

De plannen riepen veel bezwaren op bij buurtbewoners die vreesden voor parkeerproblemen en verkeersonveilige situaties voor de leerlingen van naastgelegen de St. Josephschool. Honderdvijftig ouders gingen in protest bij de gemeente. In 2018 verplaatste de gemeente de nieuwbouwplannen van de zorginstelling van de Oppenheimstraat naar het Kanaalpark. Aan het Kanaalpark 141 worden momenteel 47 zorgappartementen gerealiseerd die in 2021 worden opgeleverd.

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×