De gemeenteraad vergaderde donderdag digitaal (foto: Chris de Waard)

Lenferink: kans op strenge landelijke maatregelen groeit

In de Leidse regio vlakken de besmettingen wel iets af, maar landelijk blijft de groei alarmerend. Daarbij raken nu ook steeds meer ouderen besmet. Dat meldde burgemeester Henri Lenferink donderdagavond in de gemeenteraad. “Als het zo blijft toenemen, komen er landelijk strengere maatregelen”, voegde hij toe.

Lenferink is, bij afwezigheid van de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls, nu voorzitter van het landelijk veiligheidsberaad waarin alle veiligheidsregio’s deelnemen. Hij heeft daardoor een extra korte lijn met het kabinet, dat dit weekend de balans gaat opmaken over mogelijk nieuwe maatregelen.

“Wat die maatregelen precies inhouden, kan ik niet voorspellen”, zei de burgemeester tegen de raad, die deze keer overigens niet in Naturalis maar online vergaderde. Maar als de stijging zo doorgaat als nu, wordt het volgens hem wel een stuk strenger dan nu.

Toename Leiderdorp
De gehoopte afvlakking van de besmettingscurve is volgens Lenferink wel degelijk zichtbaar in onze eigen GGD-regio Hollands Midden. Zoals Sleutelstad begin deze week meldde, was er in Leiden en directe omgeving zelfs een lichte daling te zien. In de hele GGD-regio nam het aantal nieuwe besmettingen ook maar licht toe, met iets meer dan twintig procent. Daarmee zakte de regio op de landelijke ranglijst van plek 4 naar 6 op de ranglijst met meest zorgelijke regio’s.

“Maar we moeten niet te vroeg juichen, want dit is allemaal nog heel broos”, voegde Lenferink toe. Deze week nemen de besmettingen in Leiderdorp en Katwijk weer flink toe (de cijfers laten een verdubbeling zien) en in Gouda is al langer sprake van een hoog besmettingsniveau.

Ziekenhuisopnames
De burgemeester was positief over de ontwikkeling bij studenten. “Daar neemt het probleem duidelijk af”, meldde hij in antwoord op vragen van raadslid Vahit Köroğlu (D66). “Iedereen doet daar ook veel aan: de universiteit, de verenigingen en ook de studentenhuizen. En je kan je voorstellen: als jouw huis voor de derde keer in quarantaine moet, is de lol er wel af.”

Maar inmiddels zijn ook meer ouderen besmet aan het raken. Dat blijkt uit het groeiende aantal ziekenhuisopnames (de laatste vier dagen al 20 in Hollands Midden, tegen 8 de hele vorige week, red.). En dat baart iedereen zorgen.

Testproblemen
In Amsterdam is de situatie nu ‘ernstig’ en de stad zit tegen ‘zeer ernstig’ aan. Onze GGD-regio geldt nog als ‘zorgelijk’, maar dit kan snel ‘ernstig’ worden. Of dat ook echt gebeurt, hangt af van de ontwikkelingen in de komende dagen.

Ten slotte toonde de burgemeester zich blij met het feit dat er nu weer meer landelijke regie komt. Dat biedt meer duidelijkheid. Ook ging hij in op de testproblemen in deze regio; het ergste is daar volgens hem voorbij, nu de capaciteit wordt uitgebreid. Ook verwacht hij veel van de sneltest die binnenkort beschikbaar komt.

Dit bericht past binnen het project “De coronamarathon”, dat wordt ondersteund door het Leids Mediafonds

Leiden Leiderdorp Nieuws Politiek Regio Coronacrisis


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×