(Archieffoto: Rob van Dullemen).

PvdA wil gratis mondkapjes voor de minderbedeelden

Sinds het dringende advies van de overheid om een mondkapje te dragen in de publieke ruimte, is er voor iedereen een nieuwe kostenpost ontstaan. Terwijl sommige thuiswerkers misschien één mondkapje per week verslijten, kunnen anderen er al gauw twee per dag gebruiken. Deze kosten lopen dan flink op. Om deze reden heeft de PvdA Leiden schriftelijke vragen ingediend om mondkapjes gratis aan te bieden aan mensen met een laag inkomen.

“Voor toegang tot een stadskantoor, supermarkt of apotheek is een mondkapje al nodig. De Hogeschool Leiden stelt het zelfs verplicht”, vertelt Elwin Wolters, duo-raadslid van de PvdA. “We zien graag dat deze plekken toegankelijk zijn voor iedereen, zodat mensen met een laag inkomen zich niet belemmerd voelen. Ook voor hun eigen veiligheid is dit belangrijk.”

Brood of warme maaltijd
De kosten van mondkapjes voor een gezin van vier kunnen al snel oplopen tot zo’n dertig euro per week. “Dat kan voor de minderbedeelden leiden tot een week lang droog brood eten in plaats van warme maaltijden”, legt Wolters uit. “Leidenaren met een laag inkomen of met schulden komen vaak rond van precies die dertig euro per week. Er zijn al verschillende signalen van mensen die vragen hoe ze bijvoorbeeld veilig naar de supermarkt kunnen.”

Het idee van de gratis mondkapjes is niet nieuw. Er is in meerdere gemeenten reeds actie ondernomen. Zo zijn in Rotterdam de mondkapjes via de voedselbank en de plaatselijke Hema beschikbaar. “Wat mij betreft zou het Leids college dit ook eenvoudig kunnen uitvoeren”, zegt Wolters. “Het moet zo simpel en zo snel mogelijk. Via organisaties als voedselbank zijn de mensen die dit nodig hebben bekend, en via die instellingen kunnen we de mondkapjes ook beschikbaar stellen.”

Coronagelden
De kosten voor dit project zijn volgens Wolters nog niet helemaal rond. Het is wel bekend dat de gemeente ‘coronagelden’ ontvangt van de overheid, waarbij een gedeelte specifiek bedoeld is voor de minderbedeelden van de samenleving. De kosten voor de mondkapjes kunnen uit die bedragen gehaald worden.

Wanneer de gemeenteraad reageert op de schriftelijke vragen kan er actie worden ondernomen. “Er is genoeg draagvlak”, vertelt Wolters. “Uit principieel standpunt dient iedereen veilig toegang te hebben tot publieke voorzieningen. Daarbij kan het kan praktisch en eenvoudig uitgevoerd worden.”

Leiden Coronacrisis mondkapjes


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×