Gemeenteraad: te weinig tijd om met inwoners tot 'Oegstgeest 2030' te komen

Hoe moet Oegstgeest er in 2030 uitzien? Dat is de vraag die de komende tijd centraal zal staan. De gemeente wil nog dit jaar gesprekken voeren met maatschappelijke organisaties en inwoners, om op die manier ideeën uit het dorp op te halen. Maar dat gaat veel te snel, vindt de gemeenteraad die afgelopen donderdag over het proces voor deze Omgevingsvisie praatte.

De Omgevingsvisie is een verplicht document dat elke gemeente in Nederland in 2021 af moet hebben. Het debat over de manier waarop die blik op 2030 tot stand moet komen, is dan ook ‘een eerste stap in een belangrijk en complex proces’, verwoordde raadslid Kees Burger van Progressief Oegstgeest (PrO) het terecht. Raadslid Pedro van Gessel (CDA): “We gaan voor komende decennia bepalen hoe het dorp er uit ziet. Het moet dus volstrekt duidelijk zijn hoe inwoners worden betrokken.”

Maar hoe dat gebeurt, is volgens de voltallige gemeenteraad niet helder genoeg. In het plan van wethouder Peter Glasbeek (PrO) staat de participatie met het dorp bijvoorbeeld al ingepland voor de laatste maanden van dit jaar. “Ik zie daarin geen realisme, zeker niet in tijden van corona”, aldus Arne-Jan Vos van D66. En Hart voor Oegstgeest (HvO): “Dit is een belediging van de inwoners, er is veel meer tijd voor nodig.” Ook het idee om met een koffiekar het dorp in te gaan en de organisatie van online workshops zijn nog onvoldoende uitgewerkt, was de algemene teneur.

Online platform
Naast het proces, kon ook de inhoud van het plan nog op de nodige verbeterpunten rekenen. De vier verhaallijnen die de basis vormen voor de gesprekken over de toekomst van het dorp zijn niet duidelijk genoeg, klonk het bijvoorbeeld meermaals. Waarom ligt de focus op Jan Wolkers als het over toekomst van het dorp gaat? En waarom zijn de fysieke bereikbaarheid en de toegang tot kennis en zorg in één verhaallijn vervat? “Het accent ligt hier en daar te veel op het etaleren van de rijkdom van Oegstgeest en te weinig op het praktisch”, aldus Kees Burger. En D66’er Vos: “Ik heb behoefte aan een doorwrochter verhaal.”

Aan Glasbeek de taak om zijn plan te verdedigen. “De verhaallijnen zijn een methode om in gesprek te komen met inwoners en andere partijen, zodat de verschillende verplichte aspecten aan de orde komen. De ervaringen met zulke verhaallijnen zijn elders goed. Leiden heeft het bijvoorbeeld ook zo gedaan.” Voor de manier waarop inwoners betrokkenen worden staat Glasbeek ‘open voor suggesties’, maar hij wijst ook op het – in tijden van corona zo belangrijke – nieuwe platform dat daarvoor binnenkort online komt.

Stokpaardje
De wethouder was het met de gemeenteraad eens dat er wellicht een wat ambitieuze planning is voorgesteld. “Maar dit moet geen idioot lange tijd in beslag gaan nemen. We willen wel dat het accent op de kwaliteit van proces ligt, dus als er meer tijd nodig is, dan moet die worden gemaakt.” Dat betekent overigens niet dat inwoners uiteindelijk het laatste woord hebben, benadrukte Glasbeek nog. “Participatie moet geen vervanging zijn voor de representatieve democratie die we al hebben: de besluitvorming vindt plaats in de gemeenteraad. Participatie is daar een noodzakelijke aanvulling op.”

Na anderhalf uur debat in de voorbereidende raadscommissie vond geen enkele partij het plan rijp voor besluitvorming in de gemeenteraad later deze maand. De wethouder komt daarom in november met een nieuw voorstel. Verschillende partijen opperde daarvoor nog maar een van hun politieke stokpaardjes. “Wij willen meer aandacht voor ondernemers in dit plan”, aldus de VVD. En het CDA wil dat er aandacht komt voor de manier waarop ‘de conserverende strategie die we voor de toekomst van het dorp hebben bedacht, terugkomt in dit plan’.

Maatschappij Oegstgeest Politiek Omgevingsvisie Oegstgeest


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×