Zondagmiddag was het nog stil bij de nieuwe testlocatie, maar vandaag zal dat anders zijn. (Foto: Rob van Dullemen).

‘Grootste testlocatie’ van het land nu open bij Leidse Plesmanlaan

Na een snelle verhuizing heeft de GGD maandagochtend de nieuwe testlocatie in Leiden geopend, in de leegstaande ‘Aramcobunker’ bij de Plesmanlaan. Er kunnen 12 testlanen worden geopend, wat een capaciteit oplevert van bijna 2500 tests per dag. Daarmee heeft Leiden nu de grootste testlocatie van Nederland. Of de wachttijden voor coronatests nu korter worden, moet nog blijken.

De nieuwe testlocatie komt in de plaats van de teststraat bij het Alrijne ziekenhuis in Leiderdorp. Die locatie was buiten, dus niet geschikt voor winterweer. En hij werd ook te klein. Die twee problemen zijn nu opgelost. De nieuwe locatie is goed bereikbaar, er is genoeg ruimte en het testen gebeurt binnen in het gebouw.

Lange gang
Het gebruikte gebouw staat officieel op Plesmanlaan 100, maar je komt er via de Verbeekstraat. Je komt langs de ‘premium student housing’ van Xior en als je met de auto bent, rijd je aan het eind rechts de parkeerstraat in. Je neemt de trap omhoog, loopt 400 meter door een lange gang en komt bij de teststraten. Daar trek je een nummertje en wacht op je beurt.

“Maar voor wie slecht ter been is, hebben we ook één teststraat direct in de parkeergarage”, legt woordvoerder Carin Boon van GGD Hollands Midden uit. En voor fietsers is er een kortere route: zij kunnen hun fiets voor het gebouw neerzetten en direct naar binnen.

Twaalf teststraten
De nieuwe locatie biedt ruimte voor twaalf teststraten. Met de huidige techniek kunnen daar straks 2463 coronatests per dag gedaan worden, ruim het dubbele van wat er in Leiderdorp kon. Maar op dit moment zijn de aantallen lager. Er zijn nu zeven teststraten open, waarop per dag 1898 tests gedaan kunnen worden.

“Wij willen verder opschalen, maar wachten op toewijzing van labcapaciteit”, legt Boon uit. Die capaciteit wordt landelijk verdeeld. Ondanks de inzet van Duitse laboratoria zit daar nog een flessenhals. De GGD-regio Hollands Midden mag in totaal 2400 tests per dag afnemen, waarvan nu driekwart in Leiden. Voor volledige benutting van de nieuwe locatie is meer nodig.

Wachttijden
De laatste weken liepen de wachttijden voor een coronatest in de regio op tot 72 uur en meer. Ook werden mensen vaak verwezen naar verre locaties zoals Harderwijk of Tilburg. Dat verre reizen zal hopelijk niet meer nodig zijn, maar of de wachttijden snel afnemen valt nog te bezien.

GGD-woordvoerder Boon durft nog geen kortere wachttijden te voorspellen. Misschien wel op korte termijn, maar als het aantal besmettingen verder blijft oplopen kan de testcapaciteit weer snel een probleem worden.

Personeelstekort
Volgens Boon is de ‘technische’ capaciteit van testmateriaal en laboratoria straks niet meer het probleem, zeker niet als de sneltesten ingevoerd gaan worden. “Maar straks wordt het personeelstekort het grootste knelpunt.” Want al die tests moeten wel uitgevoerd worden door medisch geschoold personeel, dat hier speciaal voor getraind is.

Afgelopen week heeft de GGD weer 36 nieuwe medewerkers opgeleid voor de teststraten. Deze week worden er opnieuw 12 of 24 geschoold. Daarmee gaat het voorlopig nog lukken, maar de voorraad loslopende medici en verpleegkundigen is beperkt.

Gepensioneerden
Werkstudenten kunnen niet in de teststraten worden ingezet. Medewerkers moeten een opleiding hebben afgerond. Een deel van het nieuwe testpersoneel is herintreder en het lukte ook om enkele gepensioneerden aan te trekken. Die moesten wel ‘vers’ zijn. Want wie al langer met pensioen is, verliest zijn registratie in het landelijke BIG-register. En dan mag je geen medisch werk meer doen.

Dit bericht past binnen het project “De coronamarathon”, dat wordt ondersteund door het Leids Mediafonds

 

Leiden Leiderdorp Maatschappij Regio Coronacrisis


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×