Het kantoor van het samenwerkingsverband staat op de Tweelingstraat in Leiden. (Foto: Chris de Waard).

Oegstgeest wil 'fundamentele discussie' over Servicepunt71

Vier samenwerkende gemeentes in de Leidse regio willen af van Servicepunt71. De samenwerking is volgens verschillende politici te duur en niet alle gemeentes zijn blij met de resultaten die de ambtelijke samenwerking oplevert. Aanstaande donderdag vergadert de gemeenteraad van Oegstgeest over de toekomst van het Servicepunt. “Dit gaat onder meer over onze zelfstandigheid”, zegt VVD’er Sven Spaargaren in Politiek071.

In Servicepunt71 (SP71) delen Leiderdorp, Oegstgeest, Zoeterwoude en Leiden expertise. Het gaat daarbij om gespecialiseerd werk van bijvoorbeeld juristen, ICT’ers en belastingadviseurs. Ook wordt het klantcontactcentrum, waar inwoners met vragen terecht kunnen, vanuit het servicepunt georganiseerd. Maar acht jaar na de start van het servicepunt blijkt de samenwerking steeds minder voordelen op te leveren: de kwaliteit van de dienstverlening gaat achteruit en de uitvoerende taken van Servicepunt71 raken steeds meer verstrengeld met de ‘primaire taken’ van de gemeente, zoals bijvoorbeeld jeugdzorg of duurzaamheid.


Presentator IJsbrand Terpstra in gesprek met Sven Spaargaren (VVD) en Elfred Bus (D66)

Een brief met deze strekking van het bestuur van SP71 werd in andere gemeenten in eerste instantie ter kennisgeving aangenomen, maar de gemeenteraad van Oegstgeest staat op dit moment op scherp. “Het gaat over de zelfstandigheid van onze gemeente”, zegt fractievoorzitter van de VVD Sven Spaargaren. “Het is een voorstel voor een nogal drastische reorganisatie, die wat ons betreft te snel gaat.” Daar sluit Elfred Bus van D66 zich bij aan: “Hebben wij nog wel iets te zeggen over dit soort heel fundamentele dingen die voor ons van belang zijn? Daar lijkt het even niet erg op.”

‘Zoals het bedoeld was’
De twee politici zouden graag willen weten waarom de samenwerking in het Servicepunt niet lekker loopt. “Wat zijn dan die dossiers waar ze niet uitkomen?”, vraagt Spaargaren zich af. En Bus: “SP71 is een belangrijke pijler onder onze gemeentelijke dienstverlening. We moeten de problemen daar oplossen, dat willen we allemaal.” De democraat vindt het jammer dat er nu maar één scenario op tafel ligt en dat er in aanloop daar naartoe geen discussie is gevoerd. “Volgens mij moeten wie die fundamentele discussie de komende weken dan maar voeren.”

De VVD zal aanstaande donderdag een oproep doen om naast het scenario om alle dienstverlenende taken bij Leiden onder te brengen, ook te kijken naar een vorm waarin SP71 zich alleen nog richt op uitvoeringstaken en strategie en ontwikkeling weer bij gemeenten komt te liggen – ‘zoals het Servicepunt ooit was bedoeld’. Of die oproep een kans van slagen heeft, ligt echter niet alleen aan de collega-politici in Oegstgeest, maar ook aan het gesprek in Zoeterwoude, Leiderdorp en Leiden. “We moeten met die andere gemeentes in gesprek om te kijken waar het probleem nou eigenlijk zit”, vindt Bus.

Broeders en zusters
In de raadscommissie Regio van Oegstgeest wordt het onderwerp aanstaande donderdag besproken. “Ik heb al contact gehad met VVD-broeders en -zusters in andere gemeenten met de vraag of ze weten dat dit voorstel bestaat”, zegt Spaargaren. Tot nog toe werd er buiten Oegstgeest namelijk niet echt over het voorstel gesproken. Maar ‘achter de schermen wordt in diverse gemeenten nu bedacht hoe het behandeld gaat worden’, weet Spaargaren, die vindt dat het nu aan de gemeenteraden is om het voorstel van het bestuur van SP71 kritisch langs de eigen wensenlijst te leggen.

Oegstgeest Regio Toekomst Servicepunt71


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×