De medewerkers blijven gewoon aan het werk vanuit het gebouw aan de Tweelingstraat. (Foto: Chris de Waard).

Werkzaamheden Servicepunt71 begin volgend jaar over naar gemeente Leiden

Per 1 januari 2023 gaat de gemeente Leiden allerlei taken uitvoeren voor de buurgemeenten Leiderdorp, Oegstgeest en Zoeterwoude. Leiden neemt daarmee de taken en de 450 personeelsleden over van Servicepunt71. De gemeenteraden van de vier gemeenten gingen eerder al mee akkoord. De colleges hebben het besluit nu bekrachtigd.

In 2012 werd Servicepunt71 door de betrokken gemeenten opgericht om zo voordeel te halen uit het gezamenlijk uitvoeren van allerlei taken op het gebied van de bedrijfsvoering. Dat heeft een tijd lang goed gewerkt, maar de afgelopen jaren ontstond ook steeds meer onvrede. Zo stelt Leiden hoge eisen, terwijl het van de veel kleinere buurgemeenten vaak wel een tandje minder kan.

“Leiden wil in de top van de eredivisie spelen”, zo vergeleek de Leiderdorpse wethouder Daan Binnendijk het vanmiddag in een toelichting. “Dat betekende dat Leiden vaak moest bukken, terwijl de andere gemeenten moesten strekken.” Binnendijk is voorzitter van Servicepunt71. Dat de Leidse ambities hoger zijn dan die van de regiogemeenten is volgens binnendijk logisch door de veel grotere schaal van Leiden. “Maar daardoor kregen de buren vaak meer dan ze nodig hadden.”

Wassenaar
De nieuwe constructie is een zogenoemde ‘centrumregeling’ waarbij Leiden als centrumgemeente is aangewezen om de taken op zich te nemen. De drie andere gemeenten sluiten dan met Leiden een Dienstverleningsovereenkomst (DVO) af. Daarin kan maatwerk worden afgesproken. Althans, met ingang van 2025. Voor de eerste twee jaar is een transitieperiode afgesproken waarbij Leiden alle taken 1-op-1 overneemt. Inclusief al het personeel.

De buurgemeenten blijven in die periode hetzelfde bedrag betalen als wat ze tot nu toe kwijt waren aan de dienstverlening van Servicepunt71. Daarna kunnen ze eventueel afschalen en genoegen nemen met minder diensten.

Naar verwachting zal ergens in de komende jaren ook Voorschoten aanhaken en een DVO met Leiden afsluiten. Die gemeente laat deze taken nu nog samen met Wassenaar uitvoeren door de Werkorganisatie Duivenvoorde, maar die wordt steeds verder ontmanteld, waarbij Voorschoten zich nadrukkelijk meer op de Leidse regio richt.

Tweelinghuis
De gesprekken over het overhevelen van de taken naar de gemeente Leiden lopen al sinds 2020. Binnendijk: “Met deze nieuwe afspraken benadrukken we dat de vier colleges door willen gaan in de samenwerking met elkaar. We hebben hard gewerkt om hier te komen. Het bestuurlijke traject is achter de rug. Nu gaan we samen de samenwerking verder vorm en invulling geven. Zo kunnen we ons richten op de toekomst, samen bouwen aan een sterke bedrijfsvoering.”

Alle medewerkers van Servicepunt71 gaan dus over en iedereen behoudt ook dezelfde functie. De medewerkers van de nieuwe afdeling bedrijfsvoering blijven werken vanuit het Tweelinghuis aan de Langegracht in Leiden en op de verschillende locaties bij de gemeenten zoals dat nu ook al gebeurt.

De Leidse wethouder Paul Dirkse legt uit dat Leiden met deze medewerkers dezelfde soort dienstverlening op bedrijfsvoering aanbieden en ook tegen dezelfde prijs. “Wel kijken we waar we kunnen verbeteren en versterken. Dat verhoogt de kwaliteit van al onze dienstverlening voor de hele regio.”

Leiden Leiderdorp Oegstgeest Regio Zoeterwoude Toekomst Servicepunt71


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×