Dijkgraaf Rogier van der Sande. (Foto: Merlin Daleman).

765 jaar Hoogheemraadschap Rijnland

Het is oktober 1255 als Graaf Willem II van Holland zijn zegel zet op het charter van Rijnland. Het document tekent het begin van de organisatie Rijnland. “Dit jaar vieren we dat we al 765 jaar werken aan droge voeten en schoon water. Het charter is het oudste stuk in ons archief. Een klein stuk perkament, maar van enorme betekenis”, vertelt Rogier van der Sande, dijkgraaf van het hoogheemraadschap van Rijnland.

Met het vieren van de verjaardag start ook het jubileumjaar van het hoogheemraadschap. Hierbij legt Rijnland de nadruk op de dagelijkse werkzaamheden die worden uitgevoerd. “Een goede inrichting van ons watersysteem is de basis voor de toekomst van dit gebied. Daar moeten we elke dag ons best voor doen”, legt Van der Sande uit. Want de zorg voor droge voeten en schoon water is niet vanzelfsprekend.”

Extreem weer
“In Rijnland wonen nu bijna 1,3 miljoen mensen en dat worden er ieder jaar meer. Ook het aantal bedrijven neemt toe. Zo wordt het langzaam steeds drukker in dit mooie deel van Nederland”, zegt de dijkgraaf. Bij de maatschappelijke ontwikkelingen zoals de transitie naar duurzame energiewinning en een circulaire economie, maar ook het behoud van biodiversiteit en het omgaan met extreem weer speelt water een belangrijke rol.

“Al In 1255 werd onze kennis gevraagd voor de aanleg van dijken en waterwegen. Onze meerwaarde werd gewaardeerd met een privilege van een vaste plek voor het waterbelang aan tafel”, blikt Van der Sande terug naar het ontstaan van Rijnland. “Met alle grote toekomstige dossiers, hebben we in 2020 de kans om water ook in de toekomst de plek te geven die het verdient. Dat betekent dat we in gesprek zijn en moeten komen met nieuwe partijen en ons vooral meer willen laten zien.”

Schilderij voor verjaardag
Bij het 400-jarig bestaan van het charter in 1655 gaven dijkgraaf en hoogheemraden opdracht voor het maken van een schilderij om de verjaardag te vieren. Dit schilderij hangt tegenwoordig in Museum de Lakenhal Leiden. Van der Sande: “Je ziet het moment waarop Willem II de akte overhandigt aan onze heemraden. Het is een plechtig gebeuren. Iedere keer als ik het museum bezoek, straalt het schilderij mij tegemoet. Het is echt een pronkstuk. Wat is het leuk dat we bijna 400 jaar later deze traditie laten herleven.”

In dit jubileumjaar geen schilderij als cadeau, maar een speciale website en verschillende activiteiten.

(Foto’s: PR).

Leiden Leiderdorp Maatschappij Oegstgeest Regio Voorschoten Zoeterwoude


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×