Vaccindoses in net Leidse lab van Janssen VAccines (Foto: JnJ)

Leids vaccin mag weer getest in VS, in Nederland nog pauze

Het kandidaat-vaccin van het Leids bedrijf Janssen Vaccines mag weer worden toegediend aan proefpersonen in de VS. De vaccinstudie was tijdelijk stopgezet toen een proefpersoon ernstig ziek werd. Omdat de toezichthouders geen enkele aanwijzing zien dat die ziekte door het vaccin werd veroorzaakt staat het testlicht, in ieder geval in de VS, weer op groen.

Dat heeft het Amerikaanse moederbedrijf Johnson & Johnson (JnJ) gisteravond bevestigd, na een bericht in de Washington Post. Toch zal het nog even duren voordat er weer proefpersonen het vaccin krijgen, want zo’n herstart kost tijd. Volgens JnJ moeten er eerst weer nieuwe proefpersonen geworven worden.

Hersenbloeding
De pauze in de internationale grootschalige ‘fase 3’-studie met het coronavaccin werd op 12 oktober ingelast na een ernstig ziektegeval bij één van de 60.000 proefpersonen. JnJ maakte zelf geen details openbaar. Eerder deze week bleek dat dit in de VS voor irritatie zorgde. Gisteren meldde de Washington Post dat, volgens goed ingevoerde bronnen, de vaccinstudie snel hervat kan worden. Intussen heeft JnJ dit bevestigd. Het bedrijf meldt nog steeds niet om wat voor ziekte het ging, maar geeft wel aan dat na uitvoerige controle geen aanwijzingen zijn gevonden dat het vaccin hier ‘schuld’ aan heeft gehad. Volgens Amerikaanse media kreeg het slachtoffer een hersenbloeding.

Vertraging
De pauze in het onderzoek zorgt wel voor vertraging in de verdere ontwikkeling van het vaccin. In de VS gaat het om een vertraging van twee à drie weken, in andere landen gaat die nog langer duren. In elk afzonderlijk land moeten de controlerende instanties de gegevens over het ziektegeval bestuderen om weer toestemming te kunnen geven.

Buiten de VS duurt de pauze in het onderzoek dus nog voort. Dat geldt voorlopig ook nog voor de kleinschalige ‘fase 2’-studie waar in Leiden 45 proefpersonen aan meedoen.

Intussen werd vrijdag bevestigd dat de VS ook groen licht geeft voor de hervatting van onderzoek met het Oxford-vaccin van AstraZeneca, één van de andere vaccins waar Nederland op heeft ingetekend. Bij dat vaccin waren in september twee ziektegevallen naar voren gekomen. In Engeland werd de vaccinatie al snel herstart, gevolgd door diverse andere landen. Bij dit vaccin hadden juist de autoriteiten in de VS de meeste tijd nodig om overstag te gaan.

Jaarwisseling
De makers van een derde veelbelovend kandidaat-vaccin, van de firma Pfizer, lieten gisteren weten dat ze optimistisch zijn over goedkeuring van hun middel vóór of rond de jaarwisseling. De ontwikkeling van het Oxford-vaccin is bijna even ver. Het Leidse vaccin lijkt in een tweede kopgroep te zitten, maar heeft als voordeel dat er niet twee maar één doseringen van nodig zijn.

Van al deze drie vaccins worden nu al tientallen miljoen doses aangemaakt Ook in die hoeveelheid zal het tot ver in het voorjaar van 2021 duren voordat er genoeg vaccin is om zorgpersoneel en kwetsbare groepen te kunnen vaccineren.

Dit bericht past binnen het project “De coronamarathon”, dat wordt ondersteund door het Leids Mediafonds

Leiden Nieuws Science Coronacrisis De virus-estafette


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×