De Lutherse kerk aan de Hooglandse Kerkgracht. (Foto: Reanne van Kleef).

Een boutique hotel in de Lutherse kerk? De strijd is geopend

De monumentale Lutherse kerk aan de Hooglandse Kerkgracht moet een maatschappelijke bestemming krijgen. Dat vindt een groep buurtbewoners, die het onlangs gelanceerde idee voor een boutique hotel met eetgelegenheid verafschuwt. Zij vrezen voor de toestroom van bezoekers naar ‘het rustpunt tussen twee drukke gebieden’ in de Leidse binnenstad.

De Lutherse kerk werd in 2018 te koop aangeboden. Het gebouw was toen precies 400 jaar in functie als gebedshuis, maar de Lutherse gemeenschap in Leiden werd te klein voor een zelfstandig kerkgebouw. De Amsterdamse Citystone Group zag het wel zitten met het monumentale pand en besloot de kerk te kopen. “We wisten toen al dat het geen makkelijk gebouw is”, licht directeur Sven Pieters telefonisch toe. Sinds de aankoop wordt er daarom onder meer met Erfgoed Leiden en Monumentenzorg overlegd over de toekomst van de pand.

Onlangs kwam Pieters, naar eigen zeggen als proefballonnetje, met het idee voor een boutique hotel met eetgelegenheid. Concreet zijn de plannen nog niet, zegt Pieters, maar om de oude kerk in de toekomst te kunnen onderhouden, is er wel een verdienmodel nodig. Bovendien zorgt die nieuwe functie ervoor dat het pand openbaar toegankelijk blijft, zoals ook buurtbewoners graag zouden zien. Maar voordat de plannen concreter kunnen worden, wil Pieters eerst de nieuwe horecavisie van Leiden bestuderen. Daaruit zal blijken of er überhaupt ruimte is voor horeca op de Hooglandse Kerkgracht.


Verslaggever IJsbrand Terpstra in gesprek met buurtbewoner Lisanne Wepler

Delicate balans
Het stoort hem dan ook dat de bewoners van 34 omliggende huizen nu al in de pen zijn geklommen tegen zijn idee. Dat gebeurt in een open brief aan het Leidse stadsbestuur, waarin buurtbewoner Lisanne Wepler namens haar buren schrijft dat er vanuit de buurt ‘geschokt is gereageerd’ op het plan voor horeca. “Een dergelijke bestemming zal in ernstige mate afbreuk doen aan het historisch culturele karakter van de kerk. Wij willen de dialoog aangaan, maar zullen ons ook met alle daartoe geëigende middelen tegen dergelijke planvorming verzetten.”

Voor de groep bewoners, die voornamelijk op en rond de Hooglandse Kerkgracht woont, geldt ook dat ze de toestroom van bezoekers vreest. “Op dit moment is het een rustpunt tussen twee drukke gebieden (Nieuwe Rijn en Haarlemmerstraat, red.) in de binnenstad. Het gaat om een delicate balans, die met de komst van horeca ernstig verstoord zal worden.” Wepler vraagt het stadsbestuur om met de bewoners in gesprek te gaan over hun wensen voor de voormalige kerk en de rust op de Hooglandse Kerkgracht.

Negatieve energie
Als alternatief voor horeca zou Wepler graag zien dat de kerk blijft zoals die nu is, met toekomstige bestemmingen zoals een archief, een museum of een concertzaal. Volgens de nieuwe eigenaar Sven Pieters zijn dat echter geen bestemmingen die voldoende geld opleveren om het gebouw te onderhouden. Wepler brengt daar tegenin dat er ‘wel potentiële kopers zijn die het pand voor een zacht prijsje zouden willen overnemen’. Die kopers zijn daarmee echter wel ruim een jaar te laat. Het enige lichtpuntje voor Wepler is dat er een bestemmingsplanwijziging nodig is om horeca op die plek toe te staan, waardoor de gemeenteraad over de kwestie zal moeten beslissen.

De Citystone Group vindt het jammer dat buurtbewoners, die volgens Pieters eerder dit jaar niet zijn ingegaan op een uitnodiging om over de toekomst van de kerk te praten, nu op deze manier hun standpunt delen. “In juli was er niet veel animo voor een gesprek. Ik vind het dan jammer dat er nu zo’n brief wordt verstuurd, dat is negatieve energie”, aldus Pieters. Het naastgelegen woonhuis is inmiddels verkocht, en voor de kerk worden de komende tijd concretere plannen gemaakt. “Maar er is helaas altijd een groep mensen die weet hoe je tegen dit soort plannen bezwaar moet maken.”

Cultuur Leiden Politiek Horecavisie Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×