Cultuurwethouder Yvonne van Delft en voorzitter Alexander Geertsema van de Vrienden van het Singelpark bij de opening. (Foto's: Chris de Waard).

Expositie Kunst in het Singelpark geopend

Welkom in Leiden. Dat is de naam van de tentoonstelling die vrijdagmiddag werd geopend door cultuurwethouder Yvonne van Delft. Het is de eerste expositie van de werkgroep Kunst in het Singelpark (KIS) van de Vrienden van het Singelpark. Het gaat in eerste instantie om vijf kunstwerken, waarvan er drie speciaal voor deze tentoonstelling zijn gemaakt. Later komt er nog een zesde kunstwerk, waaraan ook het publiek kan bijdragen. Dat is in de zomer van 2022.

 

Het thema van Welkom in Leiden is ‘grenzen en vrijheid’. De werken blijven drie jaar staan. De kunstenaars werden geselecteerd door curator Sandra Spijkerman. Bij de tentoonstelling hoort een folder met informatie over de kunstenaars en hun werk.

 

De opening vond vrijdag met slechts een handjevol aanwezigen plaats tegenover museum Volkenkunde. Daar staat ook één van de kunstwerken. Of liever gezegd zit. ‘Man on a Pole’ van de Spaanse kunstenaar Fernando Sánchez Castillo is een bestaand werk dat goed bij het thema past. In de Spaanse enclave Melilla in het noorden van Marokko wachten veel Afrikanen op een kans om over de hekken naar Europa te vluchten. Vaak klimmen ze daarbij in lantaarnpalen voor een eerste blik op een mogelijke toekomst.

In het Rembrandtpark staat tegenover de voormalige Zeevaartschool de ‘Border Remover’ van het Russische echtpaar Marta Volkova en Slava Shevelenko dat inmiddels zo’n dertig jaar in Nederland woont. Ze creëerden een soort machine die de toeschouwer van innerlijke grenzen kan bevrijden.  Het bijbehorende verhaal staat te lezen op een bordje dat op de sokkel is geschroefd.

In het plantsoen staat vlakbij de fontein ‘Human Boundaries’. Een metershoge wachttoren. Dergelijke torens, maar dan dertig meter hoog, stonden vroeger in Oost-Berlijn langs de Berlijnse Muur. Kunstenaar Harold van Bree groeide op in Voorschoten en speelde in zijn jeugd vaak op de plek waar nu zijn kunstwerk staat. Erin klimmen kan niet. De toren staat binnen een omheining met aan de rand driehoekige metalen punten. Deze hebben de kleuren van menselijke huid.

Op het grasveldje bij de Plantage ligt een kooi. Deze ‘Cage’ is gemaakt door Joep van Lieshout die begon met een strakke kooi met rechte lijnen. Daarna is het werk met groot geweld verwrongen tot het werk dat de komende jaren in Leiden te zien is. Het is een van de twee bestaande werken die deel uitmaken van de tentoonstelling.

Het vijfde en laatste kunstwerk valt het meest op. Groot en geel heeft de ‘Tussentuin’ zich een plek verworven in het Huigpark. Gemaakt door kunstenaarscollectief Observatorium uit Rotterdam en in elkaar gezet door de vaste timmerman van het gezelschap. Binnen de gele cirkels groeit een tuin, Een tussentuin.

In deze video over de expositie niet alleen een verslag van de opening, maar ook de kunstenaars komen aan het woord.

Cultuur Leiden Kunst in het Singelpark


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×