(Foto: PR).

Sloopkogel en nieuwbouw voor verzorgingshuis Topaz Foreschate in Voorschoten

Het pand van ouderenzorgorganisatie Topaz Foreschate aan de Rouboslaan in Voorschoten wordt gesloopt. Daarna wordt er op dezelfde plek een nieuw gebouw neergezet. In de loop van 2023 moet dat huis af zijn en is er in Foreschate plek voor zeventig ouderen met chronische lichamelijke klachten of mensen met dementie.

Eigenaar van het pand Woonzorg Nederland kiest voor nieuwbouw in plaats van renovatie omdat ouderen tegenwoordig andere wensen en eisen voor een woning hebben. Ook moet het nieuwe gebouw veel duurzamer zijn. “We bereiden ons op deze manier voor op de toekomst,” zegt bestuursvoorzitter Cees van Boven van Woonzorg Nederland. “Door nu te investeren, besparen we straks op onderhoud en energiekosten, terwijl het wooncomfort groter wordt.”

Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan het definitieve ontwerp voor de nieuwbouw. De nadruk daarin ligt op huiselijk wonen in kleine groepen, waardoor de zorg persoonlijker wordt en het team goed kan aansluiten op de wensen en behoeften van elke bewoner, zegt zorgorganisatie Topaz. Die gaat het nieuwe pand in ieder geval twintig jaar huren. “Daarmee blijft de langdurige zorg in de gemeente Voorschoten gewaarborgd”, zegt bestuurder Edwin Kalbfleisch van Topaz.

Tekst loopt door onder de afbeelding

Impressie van de nieuwbouw. (Beeld: PR).

Verhuizen naar Leiden
De huidige bewoners van het verzorgingshuis verhuizen naar het voormalige pand van Topaz Groenhoven in Leiden. “Het zal voor veel bewoners, hun naasten maar ook medewerkers en vrijwilligers wennen zijn dat ze Voorschoten tijdelijk moeten verlaten”, zegt zorgmanager Mirjam Poot van Topaz. “Toch kwam de locatie in Leiden als beste alternatief uit de bus omdat we de bewonersgroep en het team van medewerkers en vrijwilligers bij elkaar houden. Zo blijven bewoners omringd door bekende gezichten.”

Op dit moment is Groenhoven nog in gebruik als opvang voor coronapatiënten. Die opvang sluit uiterlijk op 1 juli 2021. De bewoners van Foreschate zullen na de zomer van 2021 naar Leiden verhuizen, waarna wordt gestart met de sloop van het pand in Voorschoten. De 30 aanleunwoningen naast Foreschate vallen buiten het nieuwbouwplan, maar zullen wel beperkt worden gerenoveerd.

Maatschappij Voorschoten


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×