Activisten bij Rijksmuseum Boerhaave. (Foto's: Code Rood).

Acties tegen Rijksmuseum Boerhaave: 'Verbreek banden met Shell'

Activisten van Extinction Rebellion Leiden en Doorbraak organiseerden op dinsdag een protest tegen Rijksmuseum Boerhaave. Zij eisen dat het museum de banden met hoofdsponsor Shell verbreekt. Ze beschuldigen het oliebedrijf van het bieden van financiele hulp  aan de Nigeriaanse overheid in het onderdrukken van haar bevolking. Bovendien weigert Shell volgens hen verantwoordelijkheid te nemen voor het opruimen van vervuiling.

De actie in Leiden is onderdeel van een nationale campagne op in totaal 9 locaties. De aanleiding voor deze campagne is de herdenking van de precies 25 jaar geleden omgekomen ‘Ogoni 9’. Deze 9 Nigerianen verzetten zich destijds tegen olielekken en affakkelen van olie door Shell, dat zorgde voor grootschalige vervuiling van landbouwgrond. Uiteindelijk moesten zij hun verzet met de dood bekopen. Shell heeft in 2009 al een schikking getroffen met een deel van de nabestaanden van de Ogoni 9. Daarnaast loopt er op dit moment ook nog een rechtzaak waarin de medeplichtigheid van Shell bij deze moorden wordt onderzocht.

Eisen niet ingewilligd
In reactie gaf een woordvoerder van het museum aan niet van plan te zijn de eisen van de actievoerders in te willigen en de banden met Shell te verbreken. “Door het partnerschap met Shell kunnen wij programma’s verzorgen voor kinderen die door hun achtergrond minder snel in aanraking komen met het museum. We organiseren lessen en workshops, en kunnen op deze manier de kinderen kennis laten maken met de wetenschap.” Vragen over het beleid van Shell kon de woordvoerder niet beantwoorden. “Voor dat soort vragen moet je bij een woordvoerder van Shell zijn.” Verder benadrukte ze dat Shell geen invloed heeft op de lessen over klimaat in het museum.

In juli dit jaar waren er ook al protesten bij het museum om aandacht te vragen voor de banden met Shell. Op dat moment opende koning Willem-Alexander de tentoonstelling ‘Besmet’.

 

 

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×