Robbert in zijn slaapkamer bij zijn moeder thuis, waar hij graag tijd doorbrengt op zijn tablet of computer. (Foto: Gerry van Bakel).

Een thuis voor Robbert komt met een prijskaartje: sponsors gezocht

Een kind loslaten en op zichzelf laten wonen, is voor menig ouder een lastige stap. Als je kind een of meer beperkingen heeft, komt er nog wel wat meer bij kijken. De moeder van Robbert weet dat ze niet altijd voor hem kan blijven zorgen en wil daarom de best mogelijk plek voor hem. Maar ze heeft niet genoeg spaargeld. Een crowdfundingsactie moet uitkomst brengen.

De jongen in kwestie wordt volgende maand zeventien jaar. Hij heeft autisme en een laag IQ. Robbert hoeft nog niet meteen het huis uit, maar zijn moeder zorgt al zestien jaar alleen voor hem en kampt zelf met gezondheidsproblemen. “Hij kan niet zonder zorg, hij kan zich niet alleen redden. Ik wil hem niet kwijt, maar ik moet ook aan zijn toekomst denken.” Robbert krijgt glimoogjes als hij vertelt dat hij graag bij Stichting Puzzelstuk wil gaan wonen. “Ik krijg een eigen slaapkamer, met eigen spullen.”

Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met moeder en zoon die graag een plekje willen bemachtigen in de nieuw te bouwen wooncentrum van Stichting Puzzelstuk.

Stichting Puzzelstuk gaat in de Stevenshof een kleinschalige woonvorm opzetten voor jongvolwassenen met autisme en een laag IQ of een andere beperking. Jonge mensen die graag een zekere zelfstandigheid willen verwerven, of hier komen omdat hun ouders niet meer (goed) voor hun kunnen zorgen. Bij Puzzelstuk krijgen ze een eigen studio met badkamer en ook een klein keukenblok, maar er is ook een gezamenlijke keuken en een woonkamer. Het complex heeft in totaal zestien woonplekken, verdeeld over twee units van acht.

Woningcorporatie De Sleutels bouwt het complex en Stichting Puzzelstuk haalt geld op voor de specifieke aanpassingen van het gebouw en voor de inrichting van bijvoorbeeld de woonkamers en keukens. Omdat aanpassingen duur zijn moet elke bewoner een eigen bijdrage van vijfduizend euro betalen. Voor Anna een probleem. Zij heeft dat geld niet op haar spaarrekening staan en ze klopte tevergeefs aan bij instanties en fondsen. Voor Esther Karsch-Spiro, de voorzitter van Stichting Puzzelstuk, aanleiding om een crowdfundingsactie op te zetten voor moeder en zoon.

Voor Anna zou het een uitkomst zijn als Robbert over twee jaar – als Puzzelstuk verwacht het pand te kunnen openen – min of meer op zichzelf kan wonen, in een veilige omgeving met andere jonge mensen die hij al kent van school. “Ik hoop dat het gaat lukken.”

De namen van Anna en Robbert zijn op verzoek gefingeerd, de echte namen zijn wel bekend bij de redactie.

Leiden Maatschappij Puzzelstuk


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×