Het Ambachts- en Baljuwhuis in de Voorstraat (Archieffoto: Google Streetview).

Voorschotense Kunstkring vreest doodsteek bij nieuwe verkoopprocedure Ambachts- en Baljuwhuis

De Voorschotense Kunstkring (VKK) is bang te moeten stoppen als zij huur moeten betalen voor het gebruik van hun expositieruimte in het Ambachts- en Baljuwhuis. Dat de VKK huur moet gaan betalen, staat in de nieuwe verkoopvoorwaarden van het monumentale pand aan de Voorstraat. “Het zou een doodsteek betekenen”, schrijft de Kunstkring aan de gemeenteraad die er donderdagavond over vergadert.

Sinds jaar en dag zit de Voorschotense Kunstkring gevestigd op de zolder van het Ambachts- en Baljuwhuis. Ze hebben er een expositie en voor corona vergaderden ze er af en toe. Vanwege de culturele functie mochten ze dit doen zonder huur te betalen. Het gemeentebestuur wil dat veranderen in ‘minimaal kostendekkende huur.’

Bijval
De nieuwe verkoopprocedure van het Ambachts- en Baljuwhuis betekent het einde van een lang proces en tegelijkertijd een heel nieuw begin. Met Jos Kriek die er restaurant Floris V exploiteert was al een deal gemaakt, maar de gemeenteraad stak daar een stokje voor. De voornaamste reden was dat een meerderheid van de gemeenteraad geen verkoop wilde op basis van één gegadigde. ‘De bakermat van het dorp’ wordt daarom in de openbare verkoop gezet.

Eerder riep de Voorschotense Kunstkring al om duidelijkheid. “De onzekerheid voor onze kunstkring duurt inmiddels al bijna twee jaar. Wij dachten dat daaraan een voor ons min of meer bevredigend einde zou komen, maar door dit nieuwe voorstel gaat de onzekerheid nog veel langer duren”, schreven zij toen. De Kunstkring kreeg bijval van de ondernemersvereniging.

Cultuur Politiek Voorschoten Ambachts- en Baljuwhuis Voorschoten


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×