De resten van de gevonden gracht van Schans Lammen. (Foto: Vincent Basler).

Schans Lammen moet permanent zichtbaar worden voor publiek

De Leidse politiek roept unaniem op tot het permanent in het straatbeeld zichtbaar maken van de historische vondst Schans Lammen. Na een zoektocht die in 2017 van start ging, werden in oktober archeologische resten gevonden waardoor de precieze locatie van de schans eindelijk duidelijk is gevonden. Op welke manier de schans zichtbaar wordt gemaakt in de omgeving van de Lammenbrug, is nog niet duidelijk.

Het voorstel om Schans Lammen voor iedereen permanent zichtbaar te maken, werd donderdagavond in de Leidse gemeenteraad ingediend door het CDA Leiden. “De exacte plek is nu eindelijk gevonden en het is belangrijk om dat zichtbaar te maken. Deze plek heeft ontzettend veel historische waarde voor de stad Leiden”, zegt CDA-fractievoorzitter Joost Bleijie.

Hutspot
Die historische waarde heeft alles te maken met de jaarlijkse viering van 3 oktober. Volgens de legende was Schans Lammen de plek waar het weeskind Cornelis Joppenszoon op 3 oktober 1574 ontdekte dat de Spanjaarden de stad niet langer belegerden. Hij vond hier een pot met warme hutspot en nam deze mee om het Leidse volk te voeden. Tot op de dag van vandaag is het hierdoor traditie om op 3 oktober hutspot te eten.

Enthousiasme
De 3 October Vereeniging laat weten erg enthousiast te zijn over de vondst van de restanten van de Spaanse Schans Lammen. “Het voegt een belangrijk element toe aan het erfgoed van Leiden. Dat er nu herkenbare sporen van het Spaanse beleg zijn gevonden, spreekt bijzonder tot de verbeelding. Het is daarom een interessante vraag of Schans Lammen fysiek gemarkeerd kan worden.”

Ook de Historische Vereniging Oud Leiden (HVOL) zegt het erg leuk te vinden dat de plek eindelijk ontdekt is. De HVOL vindt het dan ook begrijpelijk dat hiervoor eventueel een definitieve markering in het landschap wordt ingericht.

Cultuur Leiden Maatschappij Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×