De ziekenhuizen zien nog weinig van een daling. (Foto: Rob van Dullemen).

Corona in Leiden: minder nieuwe besmettingen, meer sterfgevallen

Het aantal nieuw gevonden besmettingen in Leiden en omgeving is voor de derde achtereenvolgende week gedaald. Maar zo’n daling was er nog niet bij de ziekenhuisopnames. Het aantal sterfgevallen door de ziekte Covid-19 was zelfs het hoogste van de laatste maanden.

Met de nieuw getelde besmettingen ging het, ondanks een tussentijdse stijging, deze week de goede kant op. Landelijk registreerde het RIVM bijna 38 duizend positieve tests, 25 procent minder dan vorige week. In Leiden en regio ging het om een iets kleinere daling, van ongeveer 20 procent.

De ziekenhuizen in onze regio merkten nog weinig van een daling. Landelijk is de stroom nieuwe coronapatiënten in twee weken tijd al met dertig procent gedaald, maar in Hollands Midden gaat het al sinds half oktober steeds rond de veertig nieuwe patiënten per week. Deze week waren het er 41. Leiden zag 7 inwoners naar het ziekenhuis gaan, het hoogste aantal in maanden. Oegstgeest en Leiderdorp telden elk één nieuwe opname.

Sterfte
Ook bij de sterfte door corona lijkt landelijk de daling begonnen (er ging 20 procent af), maar is dat in onze regio nog niet te zien. De GGD-regio Hollands Midden telde 27 sterfgevallen, het hoogste weekaantal sinds mei. De vorige twee weken werden er 24 en 18 doden geteld.

Leiden en de vier buurgemeenten kenden de laatste maanden relatief weinig sterfte door corona. De voorgaande weken ging het steeds om één tot drie sterfgevallen, maar deze week waren er 6 doden te betreuren: 5 inwoners van Leiden en één uit Leiderdorp. Alleen Gouda (9) en Alphen (5) telden ook aanzienlijke aantallen slachtoffers van het virus.

Niet zeker
Of de daling in geregistreerde besmettingen de komende weken ook tot minder ziekenhuisopnames en minder sterfte leidt, is nog niet helemaal zeker. De GGD vreest dat een deel van de besmettingen onzichtbaar blijft doordat commerciële teststraten hun positieve resultaten niet altijd doorgeven. In dat geval zouden de dalende cijfers dus een te rooskleurig beeld geven.

De GGD kijkt daarom nu met nog meer aandacht naar de ziekenhuisopnames. Pas als die verder dalen, is er reden voor meer optimisme.

Leiden Leiderdorp Maatschappij Oegstgeest Regio Coronacrisis De virus-estafette


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×