Gezocht: de beste snelteststraat

Wil je vandaag nog weten of je corona hebt? Dan kan je in onze regio al bij 12 verschillende aanbieders van sneltests terecht. Maar wat heb je eraan, en waar kun je het beste terecht? Sleutelstad zocht het uit.

Als je corona-achtige klachten hebt, of nauw contact had met een besmet persoon, is het advies eigenlijk simpel: vraag een PCR-test aan bij de GGD. Die is gratis, toegankelijk en het meest betrouwbaar. Bij een positieve test krijg je duidelijke voorlichting en pakt de GGD het bron- en contactonderzoek snel op.

Toch biedt de GGD niet voor iedereen de ideale oplossing. Eerst kwam dat vooral door lange wachttijden. Maar ook nu je snel terecht kunt, blijven duizenden mensen bereid om te betalen voor één van de commerciële testaanbieders. Wat bieden die dan, voor wie? En hoe betrouwbaar zijn ze?

Vliegen
Eén gat in de markt zijn de vliegreizigers. Veel landen of vliegmaatschappijen eisen van passagiers een negatief testbewijs, maar de GGD geeft zulke bewijzen niet. Ze vindt dat je je alleen moet laten testen als je klachten hebt. En ze wil voorkomen dat mensen zonder klachten met een smoes binnenkomen om een bewijs te krijgen dat ze gezond zijn.

Daarom zijn er sinds de zomer aparte aanbieders van coronatests voor vliegreizigers. Je betaalt meestal 120 tot 150 euro en net als bij de GGD moet je zeker 48 uur rekenen voor de uitslag. Maar die krijg je dan wél mee in een officieel certificaat.

Sneller
‘Dat kan sneller en goedkoper!’ roepen nieuwe testaanbieders sinds kort. Ze bieden een coronasneltest, die is ‘goedgekeurd door het RIVM’. Hij kost maar zeven tientjes en binnen 15 minuten heb je de uitslag – vaak ook nog een reiscertificaat. Dat is andere koek, denk je dan.

Maar zoals Sleutelstad eerder meldde, zitten hier flinke adders onder het gras. Het RIVM vindt de gebruikte antigeen-sneltest alléén betrouwbaar bij mensen met duidelijke klachten. Daar kan het nuttig zijn om snel te weten of het om Covid-19 gaat of om een gewone verkoudheid of griep. De GGD’s gaan daarom ook zelf deze sneltest invoeren. In Rijswijk kan je er nu al gratis voor terecht – mits je duidelijke klachten hebt.

Wildgroei
Zijn er toch nog redenen om naar een commerciële testaanbieder te gaan? Jawel, er zijn er die speciaal bij jou thuis of binnen je bedrijf komen testen en verder hetzelfde bieden als de GGD. Soms kunnen ze je ook ’s avonds laat testen. Dat kan best een paar tientjes waard zijn.

Maar er is ook wildgroei, klagen het RIVM en de GGD. Aanbieders stellen zaken te mooi voor (snel, goedkoop én betrouwbaar!), hebben vaak weinig medische achtergrond en doen bij positieve uitslagen niet altijd wat ze moeten doen. Dat is: de uitslag snel aan de GGD doorgeven en de klant duidelijk adviseren over thuisisolatie.

Voor Sleutelstad checkten we alle commerciële aanbieders van sneltests in een straal van 15 kilometer van Leiden. Dat waren er 12. Hier presenteren we de vijf beste. We keken naar prijs, toegankelijkheid, medisch toezicht, meldingen aan de GGD én of men helder en eerlijk was over wat de sneltest eigenlijk waard is.

Spoedtest.nl
Degelijk, compleet en eerlijk. Een antigeentest kost er 69 euro. En als het nodig blijkt, kan je ook voor 139 euro de PCR-test krijgen. Je moet er wel voor naar Voorburg – een ritje van 13 km naar de Parkweg.
Op de website zijn ze glashelder over wat de test waard is. Nuttig is de lijst buitenlanden die een sneltest accepteren óf juist een PCR-test eisen. Bij beide tests kan je een certificaat meekrijgen.
Deze aanbieder bedient zowel particulieren als bedrijven.

Vandaagcovidtest.nl
Ook degelijk en compleet. En ook prijzen van 69 en 139 euro. Maar deze landelijke aanbieder richt zich alleen op bedrijven. Hij verzorgt de tests op locatie, van 8 tot 20 uur. Positieve uitslagen worden doorgegeven aan de GGD. De toelichting op de website is iets minder compleet en zorgvuldig.

Medtester.nl
Een sneltest aan huis, voor maar 50 euro. Dat biedt dit snel groeiende initiatief van een groep studenten geneeskunde. Ze zijn sinds kort ook actief in Leiden. Hun test is de snelste en goedkoopste oplossing voor particulieren.

De studenten van Medtester stellen de waarde van zijn sneltest wel fraaier voor dan de visie van RIVM. Ze vinden hem ook betrouwbaar als je geen klachten hebt. Volgens een van hen is de officiële PCR-test eigenlijk zelfs té gevoelig. Beetje eigenwijs, maar medisch geschoold zijn deze testers wel. Als je duidelijke klachten hebt, en haast: zeker een aanrader.

Covidtestnederland.nl
Lekker dichtbij: in Leiderdorp, bij het AC-hotel. Een sneltest voor maar 65 euro, 7 dagen per week, vooral gericht op bedrijven. Met medische expertise. Minpuntje: veel nadruk op het testen van groepen werknemers zonder klachten (“preventief testen”), terwijl het RIVM de sneltest voor dit doel niet betrouwbaar genoeg vindt. En net als Medtester hebben ze geen PCR-test als beter alternatief achter de hand.

De rest
Er is nóg een aanbieder In Leiderdorp. Dat is coronasneltestpoint, op het bedrijventerrein de Baanderij. Ze vragen 69 euro voor een antigeentest. Maar we meldden het donderdag al: ook hier een te fraaie boodschap over de gevoeligheid van deze test, en geen PCR-alternatief achter de hand. En hoe ze de positieve uitslagen aan de GGD doorgeven, daarover is deze club nog steeds niet duidelijk.

Verder vonden we ook aanbieders van sneltests voor 120 euro, in Katwijk en Den Haag. En dan is er nog sneltest.nl. Die bedient vanaf 110 euro alleen vliegreizigers, maar wil juist géén mensen met klachten zien. Want met klachten moet je naar de GGD, vinden ze.

December
Dit is een momentopname. Want in de loop van december kan het landschap van de coronatests er wel eens heel anders gaan uitzien. Dat geldt vooral als straks twee nieuwe sneltests beschikbaar komen.

Dat is aan de ene kant de ademtest van het Leidse bedrijf Breathomix. Die test is zeer gevoelig. Een negatieve test is daar wél praktisch een garantie dat je geen corona hebt. Alleen blijft er een groep mensen met ‘onzekere’ uitslag over, die daarna nog een andere test nodig hebben.

Ook voor die tweede groep lijkt deze winter een oplossing in aantocht. Dat is de door TNO ontwikkelde LAMP-test. Die kan binnen een uur een betrouwbare uitslag geven. Dus de combinatie van deze twee sneltests zou wel eens het ei van Columbus kunnen blijken.

Het wachten is nu nog op de goedkeuring van beide tests en op het moment dat er genoeg testmateriaal voorhanden is. Daarna moet blijken of de GGD hiermee het voortouw neemt. Zo niet, dan zullen de commerciële teststraten zeker een nieuw gat in de markt zien.

Dit artikel past binnen het project “De Coronamarathon”. Het is mede mogelijk gemaakt door het Leidse Mediafonds

Leiden Leiderdorp Nieuws Regio Coronacrisis De virus-estafette


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×