(Archieffoto: Lieuwe van Slooten).

Voorschotense Cultuurfabriek voelt zich niet gehoord bij plannen multifunctionele accommodatie

Niet de Kruispuntkerk, maar de bibliotheek aan de Wijngaardenlaan wordt verbouwd tot multifunctionele accommodatie. De Voorschotense Cultuurfabriek voelt zich in de steek gelaten bij deze plannen van het gemeentebestuur. Zo zou er te weinig ontmoetingsruimte zijn in de bieb en zijn er twijfels over de manier waarop de keuze is gemaakt.

Om de culturele voorzieningen van Voorschoten onder een dak te brengen heeft de gemeente Voorschoten vier mogelijkheden onderzocht. De verbouwing van de Kruispuntkerk aan de Schoolstraat in een grote en in een compacte variant, uitbreiding van de huidige bibliotheek en volledige nieuwbouw. De bibliotheek bleek de meeste kansen te bieden. Andere opties waren te duur of er was te weinig draagvlak.


Nieuws071-presentator Gerry van Bakel in gesprek met Maria Huijts over de bezwaren van de Cultuurfabriek Voorschoten tegen bibliotheek als locatie multifunctioneel cultureel centrum.

De Cultuurfabriek verbindt meer dan 35 culturele organisaties met elkaar en is gehuisvest in de Kruispuntkerk. De organisatie vindt dat de nieuwe multifunctionele accommodatie dan ook beter daar kan komen. “In de bibliotheek is te weinig ruimte voor ontmoeting en het geeft geen mogelijkheden tot het houden van bijvoorbeeld concerten”, zegt Maria Huijts namens de Cultuurfabriek. “Daarnaast is het een voordeel dat de Kruispuntkerk veel dichter bij het centrum ligt. De ondernemers profiteren daar van.”

Appels en peren
Vanuit de Cultuurfabriek is ook kritiek op de manier waarop het voorgenomen besluit tot stand is gekomen. Zo zeggen ze dat de plannen voor de bibliotheek al volledig uitgewerkt waren en er bij de Kruispuntkerk slechts een ruwe schets is gebruikt. “De eigenaar van de kerk heeft aangeboden om die plannen bouwtechnisch en financieel verder uit te werken, maar daar wilde het gemeentebestuur niet op wachten”, zegt Huijts. “Voor de gemeenteraad is het nu een vergelijking tussen appels en peren.”

Huijts zegt ook twijfels te hebben over de financiële onderbouwing. “We zien verschillende getallen in verschillende paragrafen. We vragen ons af: klopt dat wel? Dat gaan we nog uitzoeken”, aldus Huijts.

Mocht het plan om de multifunctionele accommodatie te bouwen bij de bibliotheek doorgaan, dan vreest Huijts het ergste voor het cultuuraanbod in Voorschoten. “Organisaties moeten elders gaan kijken naar ruimte om op te treden. Dat zal gaan tegen commerciële prijzen. Niet alle organisaties kunnen dat aan. Met name de kleinere zullen er mee moeten ophouden en zo verdwijnt er veel cultuur uit Voorschoten.”

Open brief
Eerder vandaag stuurden meerdere oppositiepartijen een open brief naar waarnemend burgemeester Charlie Aptroot over de werkwijze van het gemeentebestuur. Aanleiding voor de brief was het voorgenomen besluit voor de nieuwe multifunctionele accommodatie. De raad wilde namelijk een onderzoek naar de mogelijkheden met andere kostendragers, maar dat is er niet van gekomen.

De nieuwe multifunctionele accommodatie wordt op 3 december in de commissievergadering besproken en staat voor de week daar op in de gemeenteraad op de agenda. Mocht de raad er mee instemmen, dan worden de plannen verder uitgewerkt.

Politiek Voorschoten


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×